Annons
Feature

Hur hanterar jag allt elände?

Fråga: Jag är nybliven pensionär och när jag tänker framåt blir jag jättedeppig och ilsken. Krig i världen, klimatkris och svenska samhället som går i bitar när kriminalitet ökar och hänsynslösheten växer, när sjukvård och skola fungerar dåligt samtidigt som anställda stressar ihjäl sig. Allt det här oroar mig så men jag vet inte hur jag ska förhålla mig till allt elände?
Psykologen • Publicerad 1 juni 2024
Foto: TatyanaGl

Svar: Tack för din fråga, en fundering jag vet att många känner igen sig i just nu. Att känna starka känslor över hur världen ser ut är mänskligt och förståeligt och speglar att du har helt andra värderingar i din moraliska kompass än dem som hemskheterna i världen och utvecklingen i Sverige representerar.

Och första steget kan vara just att bemöta dina upplevelser med förståelse och visa tröst mot dig själv i att det här väldigt jobbigt för dig. Öva sen parallellt på att minska utrymmet som grubblandet tar upp, för även när det vi oroar oss för är sant är det sällan hjälpsamt att mata tankarna med uppmärksamhet varje gång de dyker upp. Träna därför på att notera och namnge dina tankar och känslor genom att säga ”där är världen är hemsk-tankarna igen” eller "där kom oron och ilskan igen" och försök sen rikta ditt fokus mot omgivningen eller dina beteenden.

”Påminn dig om att den som är rädd behöver tröst, värme och omsorg”
Psykolog Hanna Delby.Foto: Pressbild
Annons

Försök också att sysselsätta dig med saker som du brukar tycka om och som kan fylla ut din nya vardag som pensionär, oavsett om du i stunden känner för det eller inte. För när vi mår dåligt blir det nästan alltid så att vi aktiverar oss mindre, för lusten finns ju inte där, men att bli mer passiv gör att vi inte får så mycket andra intryck att kunna fokusskifta till och obehaget får fritt spelrum. Så genom att aktivera dig, även fast det blir i sällskap av jobbiga tankar och känslor, kan du utforska om allt elände kan samexistera med små fina saker i vardagen och med det som är viktigt för dig. Och påminn dig om att den som är rädd behöver tröst, värme och omsorg och att du därför försöker ge dig själv precis det.

Fotnot: Frågorna är inskickade av läsare eller utgår från dilemman som Hanna återkommande möter hos klienter, då alltid med omskrivningar för att värna om tystnadsplikt och sekretess. Har du en egen fråga? Mejla den till hanna@delbypsykologi.com.

Hanna Delby

Legitimerad psykolog och driver samtalsmottagningen Delby Psykologi. Hon har även podden Lyckopusslet, föreläser om välmående och finns på Instagram under @delbypsykologi.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons