Annons
Feature

Hur fungerar stress?

Fråga: När, var och hur sätter kroppen igång stressystemet. Hur reagerar kroppen? Och hur avreagerar man kroppen?
Psykologen • Publicerad 12 oktober 2024
Foto: nemke

Svar: Kroppens stressystem sätter igång när hjärnan tolkar en situation som hotfull. Evolutionärt har det här varit ett livsviktigt system, om det dök upp ett lejon på savannen behövde vi ju något som fick oss att snabbt reagera och agera. Men det kan lika gärna vara saker som hög arbetsbelastning, självkritik, ensamhet eller ekonomi som aktiverar stressen. Den gemensamma nämnaren är att vi upplever någon form av brist på kontroll eller osäkerhet och att hjärnans gissning därför blir att det kan vara farligt.

Aktiveringen sker genom att hjärnan skickar signaler till det som kallas sympatiska nervsystemet, vilket får stresshormon att utsöndras och också skapar fysiska reaktioner. Vanliga symtom är spänningar, ryck över bröstet och påverkad andning, obehagskänslor i magen och förändrad kroppstemperatur. Vi blir också ofta oflexibla och får tunnelseende, just för att hjärnan är så inställd på att hantera hotet.

”En viktig sak: stress är i sig inte dåligt eller farligt”
Psykolog Hanna Delby.
Psykolog Hanna Delby.Foto: Pressbild
Annons

Eftersom att stress är just den här fysiologiska reaktionen kan vi sällan avreagera kroppen bara genom ord. Det biter liksom inte på nervsystemet och därför är en ”ta det lugnt”-uppmaning från omgivningen, eller oss själva, ofta otillräcklig. Istället behöver vi genom våra beteenden skicka ”det är okej”-signaler till hjärnan och därmed hjälpa kroppen att aktivera trygghetssystemet, det parasympatiska nervsystemet. Det kan vara att andas med magen och med längre utandningar, att vara i miljöer där vi känner oss trygga eller att göra aktiviteter som signalerar värme och omsorg.

Även om stressen inte alltid försvinner på direkten gör vi då i alla fall vad vi kan för att inte förstärka stressreaktionen. Och en viktig sak: stress är i sig inte dåligt eller farligt. Det som ställer till det är snarare långvarig stress och brist på återhämtning och det är också då vi aktivt behöver öva på beteenden som reglerar ner och skapar bättre balans.

Fotnot: Frågorna är inskickade av läsare eller utgår från dilemman som Hanna återkommande möter hos klienter, då alltid med omskrivningar för att värna om tystnadsplikt och sekretess. Har du en egen fråga? Mejla den till hanna@delbypsykologi.com.

Hanna Delby

Legitimerad psykolog som driver samtalsmottagningen Delby Psykologi. Har även podden Lyckopusslet, föreläser om välmående och finns på Instagram under @delbypsykologi.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons