Veterinärkrisen på Öland ett minne blott
Distriktsveterinärerna etablerades på Öland för att de privata veterinärerna anropade Jordbruksverket om hjälp, de hade svårt att rekrytera vikarier och en full jourverksamhet kunde därför inte upprätthållas. Jordbruksverket har i uppdrag av regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa tillgången till veterinärer, för att alla djur i människans vård ska kunna få hälso- och sjukvård.
Under vår och sommar har veterinärer från Distriktsveterinärerna funnits på Öland under vissa tidpunkter för att täcka upp och avlasta de privata veterinärerna. Men för två veckor sedan anlände arbetsgruppen från Distriktsveterinärerna till industriområdet i Algutsrum där de har sina lokaler, och nu är de här för att stanna.
– Nu finns vi permanent här på Öland. Tillsammans med Ölandsveterinärerna är vi tjänstgörande dygnet runt. Det är ett väldigt positivt samarbete och vi är verkligen jätteglada över att vara här, säger klinikchef Kristina Olsson, legitimerad veterinär.
Distriktsveterinärerna och de privata veterinärerna har delat upp beredskapen för kvällar, nätter och helger för att det alltid ska finns en veterinär att få tag i.
Sedan 1991 har Kristina Olsson arbetat som distriktsveterinär i Kalix, men nu har hon alltså bytt ut Norrbotten mot Öland.
– Helt enkelt för att det kändes som ett jättebra tillfälle, sedan lockar det att det finns mycket kor på Öland. Tyvärr blir det färre nötgårdar på många distrikt i landet. Det är roligt att jobba med andra djurslag också, men extra roligt med kor, säger hon.
Gustav Wester är legitimerad veterinär och har arbetat som veterinär i Kalmar distrikt. Han berättar att veterinärkrisen på Öland har diskuterats på fastlandet och han har ofta fått frågor från kunder som undrar om det har skett någon förändring.
– Att inte veta skapar ju oro och stress. För lantbrukaren är det nog som det är, med ännu ett stressigt år i och med torkan.
– Så det här kan ge trygghet, att veta att det finns veterinärer, säger han.
Förutom att Distriktsveterinärerna åker på akuta uppdrag så utför de även planerade besök. Det kan handla om exempelvis dräktighetsundersökningar, besättningsutredningar, vaccinering, kastrering, utfärdande av id-handlingar, pass och intyg.
– Vi arbetar både med akutsjukvård och förebyggande vård, säger Kristina Olsson.