Annons

Somnade vid ratten: ”Arbetat i princip non stop” – ”Hade änglavakt”

Väckarklocka för verksamheten – jobbade hårt utan att sova och var med om en allvarlig incident i trafiken. Nu talar chefen ut om problemen.
– Den anställde vaknade när bilen stod mot en vit vägstolpe, berättar Malin Santesson som är regionchef på Distriktsveterinärerna.
Öland • Publicerad 15 maj 2023 • Uppdaterad 16 maj 2023
Efter tillbudet där en av de öländska distriktsveterinärerna kunde råkat riktigt illa ut i trafiken så pratar regionchef Malin Santesson ut om underbemanningen.Foto: Wavebreakmedia, Magnus Anderberg, Privat

– Det här är en väckarklocka för oss. Vi är så glada att det inte slutade värre.

Hon har nu anmält tillbudet hos den öländska filialen till Arbetsmiljöverket. En anställd sov bara någon enstaka timme två nätter i rad.

Annons

– Medarbetaren hade arbetat i princip non stop med endast kortare pauser, max ett par timmar, konstaterar Malin Santesson.

– Den aktuell helgen var medarbetaren först schemalagd en beredskapsnatt från onsdag till torsdag och hoppade sedan in för att täcka upp med beredskapspass från torsdag kväll till söndag morgon.

Natten mot lördagen var olyckan framme.

– Detta ledde till trötthet med konsekvensen att den anställde somnade vid ratten och vaknade när bilen stod mot en vit vägstolpe. Medarbetaren fick inga fysiska skador, berättar Malin Santesson.

Hon framhåller att det är flera olika omständigheter som ligger bakom att händelsen kunde äga rum.

– I det enskilda fallet var orsaken ett för långt arbetspass utan paus på grund av ett oväntat högt tryck. Det var en intensiv helg, vid de flesta fall skulle det gå jättebra att ha beredskap – när det inte händer lika mycket och man får sova ordentligt.

Klinikchefen pratade med medarbetaren på fredagsmorgonen och bad denne att ta kontakt om återhämtningen inte blev tillräcklig.

– ”Hör av dig så tar vi dig ur tjänst”. Det togs ingen kontakt men det är absolut inte så att jag lägger någon skuld på den anställda.

– Vi måste jobba med personalgruppen så att de vågar säga nej om de är för slitna. Det här är ett yrke där folk har drivet att de vill hjälpa så många som möjligt och då blir det jättesvårt vissa gånger.

Kan ni stänga helt en sådan här helg när det inte finns någon som är utvilad nog att jobba?

Annons

– Ja, absolut för vi sådan dialog. Det har gjorts på andra ställen och det kanske vi måste göra även här.

Ölandsbladet har skrivit tidigare om bristen på veterinärer och det är den bakomliggande orsaken till att den här incidenten ägde rum. Ett problem som tycktes få sin lösning på Öland när Distriktsveterinärerna, genom Jordbruksverket, klev in.

– Det har blivit mycket bättre täckning här ska sägas, trenden har vänt på Öland. Men grundorsak till de långa arbetspassen är att vi har för få veterinärer i vår organisation för att klara beredskapen. Vi har inte lyckats rekrytera så som vi hoppats sedan vi tog över.

”Det har blivit mycket bättre täckning här ska sägas, trenden har vänt på Öland.”
Malin Santesson

– Det behövs framför allt fler veterinärer i Kalmar skulle jag säga och en orsak till den stora belastningen är underbemannade grannområden som Växjö och Oskarshamn. Det påverkar även Öland.

Sammanfattningsvis konstaterar hon att de måste hitta system för att tillbudet på Öland inte ska hända igen.

– Vi behöver rekrytera, men det är inte det lättaste. Det här är en svår fråga för organisationen med många faktorer där vi måste se över arbetsmiljön, rutiner och riktlinjer för att hitta lösningar.

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons