Annons

Nitratlarmet: ”Det är bekymmersamt”

Frågan om de alarmerande nitrathalterna i kanalerna som förser vattenverket i Köpingsvik med infiltrationsvatten kommer att hårdbevakas av styrelsen för Borgholm Energi.
Samtidigt funderar de lokala lantbrukarna på att starta ett eget vattenråd.
Borgholm • Publicerad 9 december 2020
”Det är bekymmersamt, det känns som en tung fråga. För oss är det mycket allvarligt om vi inte kan nyttja våra vattentäkter.” Staffan Larsson, ordförande för Borgholm Energi, om de alltför höga nitrathalterna.
”Det är bekymmersamt, det känns som en tung fråga. För oss är det mycket allvarligt om vi inte kan nyttja våra vattentäkter.” Staffan Larsson, ordförande för Borgholm Energi, om de alltför höga nitrathalterna.

Det var den 20 november Ölandsbladet kunde avslöja att cirka 1,2 miljarder liter råvatten gått bort som infiltrationsvatten till vattenverket i Köpingsvik på grund av för höga nitrathalter.

Om nitratnivåerna inte sänks hotas Borgholms framtida vattenförsörjning.

Annons

– Vi kan inte fylla på med vatten med för höga nitratvärden i vår täkt, då förstör vi täkten och allt grundvatten som finns i den, förklarade Tina Pile, VA-chef produktion på Borgholm Energi, då.

Tesen är att två torrår i rad lett till att den odlade grönskan inte haft förmågan att ta upp det nitrat som tillförts markerna via gödsling.

Den alarmerande situationen diskuterades under energibolagets styrelsesammanträde den 26 november och av protokollet framgår att ordförande Staffan Larsson (C) bland annat pekade på vikten av stor öppenhet både externt och internt, att en bred samverkan är nödvändig och att en ”analys om framtida tänkt utfall behöver tas fram.”

– Det är bekymmersamt, det känns som en tung fråga. För oss är det mycket allvarligt om vi inte kan nyttja våra vattentäkter, säger Staffan Larsson till Ölandsbladet och tillägger:

– Det är också en väldigt komplex fråga som kräver att flera aktörer agerar och ett sådant samarbete bedrivs redan.

Staffan Larsson åsyftar då de möten länsstyrelsen arrangerar där olika åtgärdsförslag diskuteras, på listan finns bland annat bevattning för att grödorna ska ta upp näringen optimalt och ökad lagringskapacitet för gödsel.

Nytt sedan det första mötet i juni månad är att länsstyrelsen är med i ett projekt med SLU som ska undersöka hur näringen läcker i de öländska jordarna för att kunna skräddarsy åtgärder för att minska läckaget.

Staffan Larsson (C), styrelseordförande för Borgholm Energi.
Staffan Larsson (C), styrelseordförande för Borgholm Energi.Foto: Michael Ståhl

– Sedan tror jag att samarbetslösningar är mycket bättre och viktigare än att polarisera, säger Staffan Larsson med tanke på det på sina håll uppskruvade tonläget.

Där Borgholm Energi mer eller mindre anklagas för att mörklägga?

– Vi mörklägger ingenting.

Annons

Lantbruksnäringen är representerad på länsstyrelsens möten och nu finns funderingar inom LRF:s kommungrupp i Borgholm att starta en egen vattengrupp, skiljt från Ölands Vattenråd.

”För att sätta fokus på vad vi kan göra för att minska problemen och underlätta i och runt frågor som rör vatten och på så sätt verka förebyggande i frågan”, skriver kommungruppens ordförande Caroline Eriksson till kommunledningen och undrar om kommunen kan stötta dem på något sätt.

– Jag ser inga hinder, kan kommunen hjälpa till så kommer vi att hjälpa till, absolut, kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S) för att samtidigt betona:

– Men det finns en gränsdragning eftersom kommunen också är tillsynsmyndighet.

Infiltrationsperioden 20/21 har inte dragit igång och därmed har Markus Wertwein Ros, vd för Borgholm Energi, heller inga färska nitratanalyser att rapportera om.

– Det finns inte tillräckligt med vatten än, det behöver flöda i dikena först. Om en eller två veckor kan det vara dags, säger denne till Ölandsbladet.

”Det är bekymmersamt, det känns som en tung fråga.”
Staffan Larsson (C)
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons