Mässa lockar unga till gymnasiet: ”Det viktigaste är att eleverna har en gymnasieexamen”
WorldSkills Sweden har i uppdrag att arbeta med att höja attraktionskraft, status samt kvalitet för yrkesutbildning. I tisdags eftermiddag fanns en av deras representanter på plats i Borgholms sporthall tillsammans med representanter från gymnasieskolor i Kalmar. Från skolorna var både elever och vuxna på plats för att dela med sig av information om utbildningarna samt besvara eventuella frågor.
Therese Åberg går i tvåan på Barn- och fritidsprogrammet på Jenny Nyströmskolan. Hon trivs väldigt bra på skolan och delar gärna med sig av varför hon rekommenderar utbildningen.
– Den passar om man brinner för ledarskap, pedagogik och vill arbeta med människor. Det är en stor bredd och det finns två olika inriktningar att välja på, Fritid och Hälsa eller Pedagogiskt och Socialt arbete. Och så har vi praktik.
”Jag vill gå på Syab och i framtiden vill jag köra lastbil, både i Sverige och i utlandet”Denise Hällblad Lennartsson
Efter utbildningen med inriktning pedagogiskt och socialt arbete är man behörig att arbeta som barnskötare, elevassistent, lärarassistent och pedagogisk assistent. De som går inriktning fritid och hälsa blir anställningsbara inom fritids- och friskvårdssektorn. Omsorgsassistent och personlig assistent blir man oavsett inriktning.
– Jag passar på att prata med olika skolor i dag som jag är intresserad av att kanske gå på sen. Jag känner mig lite osäker i valet, men samtidigt tror jag att jag nog är rätt så säker på vad det blir sen. Jag har tänkt att söka till Naturvetenskapsprogrammet för att det finns så många möjligheter efter utbildningen och då kan jag plugga vidare sen, säger Anelia Andersson som går i årskurs 9.
Hon känner att det är ett bra val för de som inte riktigt vet vad de vill jobba med i framtiden.
Här saknas innehåll
Vid ett av borden står representanter från Syab. En av alla som redan bestämt sig för vad hon vill gå i gymnasiet är Denise Hällblad Lennartsson. Hon har åkt lastbil en hel del tidigare med släktingar och känner att det känns helt rätt.
– Jag vill gå på Syab och i framtiden vill jag köra lastbil, både i Sverige och i utlandet.
– Vi har 38 platser i en klass och sist var det 66 sökande. Det är strax under hälften av eleverna på Syab som är tjejer, säger Christer Svensson som bland annat jobbar som studie- och yrkesvägledare på skolan.
– Jag går på Estetiska programmet med inriktning på teater och trivs jättebra, säger Simon Söderstrand-Nyström.
Simon berättar att han valde det programmet för att han i framtiden vill bli skådespelare och kanske åka på turné med någon pjäs. Han tycker att det är roligt att eleverna får vara med på kyrkogårdsteatern i Kalmar varje år.
Det märktes att eleverna från Slottsskolan och Åkerboskolan uppskattade gymnasiemässan och det var många som passade på att ställa frågor och ta med sig broschyrer hem för att läsa vidare. Att välja program är svårt för många.
Betyg och meritvärdet är viktigt för att komma in på den linje man vill komma in på men om det skulle vara så att man inte hinner att läsa upp sina betyg i nian så kan man söka in på introduktionsprogrammet och läsa upp de betyg som behövs för att lyckas komma in på det gymnasieprogram man vill gå.
– Det är viktigt att välja något som man tycker är roligt och intressant. Det viktigaste är att eleverna har en gymnasieexamen, då är det enklare att studera vidare, alternativt få ett jobb efteråt, säger Anna Sköld, studie och yrkesvägledare på Åkerboskolan.
Framtidskoll är en förmiddag där Ung Företagsamhet med olika samarbetspartners inspirerar och informerar om framtid, yrken, entreprenörskap, självkännedom och privatekonomi för elever i årskurs 9. Till Slottsskolan kom representanter från Ölands bank, Fastighetsbyrån och LRF för att berätta om sina yrken och svara på elevernas frågor. Från Försvarsmakten informerades det om den kommande mönstringen, utbildningsvägar, yrkesroller inom försvaret och försvarets roll i samhället.
Framtidskoll ska bidra till att sätta skolans undervisning i ett större perspektiv, för att skapa framtidstro och motivation hos eleverna. Ung Företagsamhet vill synliggöra elevernas möjligheter att göra aktiva och medvetna val för sin framtid samt förmåga att ta ansvar och utvecklas i ett föränderligt samhälle.