Annons

500 miljoner ska investeras trots återhållsam budget - ”Väldigt stora investeringsbehov”

Få nyheter och återhållsamhet med nya satsningar. Men ändå 523 miljoner i budgeterade investeringar de närmsta två åren.
– Vi jobbar med en långsiktig plan men har väldigt stora investeringsbehov, säger Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Brandén (M).
Mörbylånga kommun • Publicerad 7 juni 2024
Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Brandén (M) presenterade inga stora nyheter inför 2025 års budget.
Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Brandén (M) presenterade inga stora nyheter inför 2025 års budget.Foto: Andreas Yngvesson

De politiska riktlinjerna för de preliminära budgetramarna och prioriteringarna inför 2025 års budget bjöd inte några större nyheter. Långsiktig förändring har varit nyckelordet för Samverkan för Mörbylånga (SFM) sedan de började styra kommunen vid årsskiftet.

– Den här baseras på det som vi lade fast inför budget 2024 och den ska gälla 2024 till 2026 så det är inga nyheter utan det är förändringsagendan som ligger fast. Förvaltningen ska vara trygg med att vi inte hittar på en massa nya saker, säger Matilda Wärenfalk (S).

Annons

– Att det är en treårig plan skapar arbetsro, det kommer inte bli tvära kast. Vi får en möjlighet att sätta igång förändringsprocesser som tar tid, fyller Ulrik Brandén (M) i.

Det har ett halvår sedan SFM tog över i kommunen och det har varit sex hektiska månader menar Wärenfalk och Brandén.

– Det har varit febril aktivitet. Inte minst har det varit mycket jobb med att få igång den nya politiska organisationen och förvaltningsorganisationen, säger Wärenfalk.

Dessutom har det nya kommunledningsutskottet, ett lokalt brottsförebyggande råd och Ölands Besöksnäring AB startats. Bland annat.

Fakta

Prioriteringar inför 2025

Tillväxtskapande och hållbar samhällsutveckling

# Analysera kostnadsnivån för fysisk och teknisk planering. Högre än jämförbara kommuner.

# Ta fram nya riktlinjer för landsbygdspengens omfattning och användning

# Nya verksamhetsområden för VA, överlämning av enskilda vägar till vägsamfälligheter och övertagande av driften av belysningsnätet.

Gynnsamma uppväxt- och levnadsvillkor

# Analysera kostnadsnivån för integration och arbetsmarknadsåtgärder.

# Uppstart av resursskola för vissa elever.

# Förebyggande arbete för barn och unga på fritidsgårdarna.

# Förebyggande arbete för äldre.

Robust kommun - en organisation rustad för framtiden

# Öronmärka medel inom tilldelad ram för att öka tempot i att bygga kultur och förmåga till innovation och digitalisering.

# Arbetstidsförkortning för att klara kärnuppdraget att leverera hemtjänst på Sydöland (Degerhamnsmodellen).

Mycket har hänt, men kommun har stora utmaningar framför sig menar de båda.

– Det är oerhört viktigt inte minst när tiderna är lite kärva att vi fokuserar och får det vi ska göra gjort och inte svävar ut i en massa andra saker man skulle vilja göra, säger Matilda Wärenfalk.

– Under en tioårsperiod så pratar vi om oviktat och ofiltrerat om investeringsbehov på 1,8 miljarder. Och vi har ju redan över en miljard i lån så vi behöver se över hur vi ska hantera det. Vi måste försöka växa men i finansiell balans, vi måste tänka långsiktigt. Så det är en utmaning när vi samtidigt har de investeringar som krävs.

I den preliminära budgeten läggs 523 miljoner kronor på investeringar under 2025 och 2026, två tredjedelar av de pengar handlar om VA-verksamheten.

Inom fritid och kultur märks en satsning på cykelleden Ölandsleden mellan Övre Segerstad och Skärlöv.

– Det är den sträckan som vi har kvar. Och det finns vissa regionala medel genom regionen och Trafikverket. Får vi det kommer det täcka ungefär en tredjedel av kostnaden, säger Brandén.

Annons

– Även Förbifart Mörbylånga kyrkby är på gång och brandstationen i Mörbylånga är väldigt mycket på gång, säger Wärenfalk.

Bland övrigt märks en cykelväg i Gårdby, pengar till ombyggnad av Brovägen inför den stora planen för Färjestadens centrum, förskola i Saxnäs, äldreboendet på Hållbar plats, samt att köpa in mark till en markreserv.

– Vi behöver köpa in mark men även iordningställa den så att det blir en färdig lösning, så att infrastrukturen är på plats. Det gäller inte minst för verksamheter, så att det finns en färdig industritomt att köpa, säger Ulrik Brandén.

Detta enligt de preliminära prioriteringar och ramarna. Den slutliga budgeten ska sedan tas i november. Målet är ett resultat på minst tre procent 2025. Den föreslagna budgeten ger ett resultat på 3,3 procent.

– Det är ett väldigt ambitiöst men nödvändigt mål som inte många kommuner klarar av, säger Brandén.

Fakta

Nämndernas driftsbudget 2025

Bildningsnämnden 539,1 miljoner

Socialnämnden 447,3 miljoner

Kommunstyrelsen 131,2 miljoner

Tekniska nämnden 68,7 miljoner

Miljö- och byggnadsnämnden 14 miljoner

Inkomster

Skatter: 901,3 miljoner

Generella statsbidrag: 357,8 miljoner

”Det är oerhört viktigt inte minst när tiderna är lite kärva att vi fokuserar och får det vi ska göra gjort och inte svävar ut i en massa andra saker man skulle vilja göra.”
Matilda Wärenfalk (S)
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons