Semhar 19, skulle aldrig jobba i vården. Ändrade sig: “Hade helt fel”
Trenden bland ungdomar har varit att fler och fler har valt bort att söka praktiska utbildningar.
– Ungdomar som väljer praktiska utbildningar är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden och får oftast ett arbete direkt efter att de slutar gymnasiet. Svenskt näringsliv menar att om inget görs snart för att visa det behov som finns och medvetenhetsgöra dessa yrken som attraktiva för unga människor kommer många företag och organisationer få svårt att hitta personal i framtiden, säger Christin Carlström, biträdande rektor och Syv på Praktiska Gymnasiet i Kalmar.
När Therese Franck, enhetschef på Ekbacka 2, fick förfrågan om att ta emot en praktikant från Vård- och omsorgsprogrammet på Praktiska gymnasiet så svarade hon ja direkt.
– Vi står inför stora utmaningar i kommunen när det gäller personalresurser till äldreomsorgen framöver. Det skulle behövas att cirka 70-80 procent av ungdomarna som går ut skolan söker sig till att arbeta inom vården.
Therese säger att Borgholms kommun har den äldsta befolkningen i jämförelse till antal arbetsföra och att det redan är klart med att ta emot nya lärlingar till Ekbacka, Strömgården och hemtjänsten till höstterminen.
– Vi måste tidigt börja samarbeta med andra skolor för att visa hur intressant och roligt vårdyrket är, säger hon.
Semhar Medhane har haft sin praktik på Ekbacka 2 sedan i höstas och trivs väldigt bra.
– Jag kom från Eritrea för 4-5 år sedan och innan jag provade på att jobba inom äldreomsorgen så sa jag till min pappa att jag aldrig ville jobba med det, jag hade som många andra förutfattade meningar. Men jag hade helt fel. Jag trivs jättebra här och i framtiden drömmer jag om att studera till läkare. Jag älskar att arbeta med människor, säger Semhar.
Hon är snart klar med årskurs 1 på gymnasiet.
– Jag har haft sex månaders praktik som lärling och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag bor i Björkviken och har varit på Ekbacka tre dagar i veckan och på skolan två dagar. Nu ser jag fram emot att sommarjobba här, säger Semhar Medhane.
Från och med i höst får alla ungdomar som väljer en praktisk utbildning om de önskar en grundläggande högskolebehörighet. Det är obligatoriskt i deras studieplan, men kan väljas bort om man vill.
– När det gäller omsorgen i Borgholms kommun har vi nu inlett en diskussion om hur vi kan förmedla en rättvis bild av vårdyrken som finns i kommunen och hur Borgholms kommun kan bli en attraktiv arbetsplats för våra ungdomar, säger Christin Carlström.
Borgholms kommun har ett växande behov av vårdpersonal på grund av flera pensionsavgångar och att kommunen är en attraktiv inflyttningsort för både gamla och unga.
– Borgholms vårdcentral har redan utmärkt sig som en attraktiv arbetsplats som lockar olika yrkeskategorier till Borgholms kommun, något som är mycket positivt. Vi på Praktiska gymnasiet i Kalmar vill vara med och forma, ge kunskap till ungdomar så de har möjlighet att få attraktiva yrken i kommunen, men det kräver ett nära samarbete med näringslivet och kommunen för att veta vad olika aktörer behöver och att de kan ställa upp med APL platser, säger Christin Carlström.
De har nu börjat med omsorgen men kommer nu fortsätta föra samtal med fler inom kommunen för att göra praktiska yrken populära, och att göra Borgholms kommun till en attraktiv arbetsplats för unga.