Annons

Öländska på pallen – tredje bästa i norden: ”En pizza som sticker ut ”

Nordens största mästerskap i pizzabakning och Sofie Loirendal från Kaffestugan i Böda på plats. Den napolitanska gourmetpizzan med kungliga ingredienser föll juryn i smak.
– Det är så häftigt, säger Loirendal – tredje bästa pizzabagare i norden.
Stockholm/Böda • Publicerad 2 februari 2024 • Uppdaterad 3 februari 2024
Sofie Loirendal fick utmärkelsen "Grym pizza" för sin napolitanska pizza med kunglig glans och kammade hem tredjepriset.
Sofie Loirendal fick utmärkelsen "Grym pizza" för sin napolitanska pizza med kunglig glans och kammade hem tredjepriset.Foto: Sofie Loirendal/Lena Roos

I torsdags arrangerades Pizza Champion Cup på Kistamässan, där pizzabagare från norden deltog i olika tävlingsklasser.

Sofie Loirendal från Kaffestugan i Böda har tidigare varit med i både Pizza-SM och vunnit Smålands Pizzamästerskap. Nu var det dags för Nordens största mästerskap i pizzabakning där hon tävlade i kategorin med napolitanska pizzor.

Annons

En internationell, professionell och pizzakunnig jury var på plats för att bedöma varje deltagares pizza efter bästa smak, utseende, kreativitet och utförande.

En jury var på plats för att bedöma varje deltagares pizza efter bästa smak, utseende, kreativitet och utförande.
En jury var på plats för att bedöma varje deltagares pizza efter bästa smak, utseende, kreativitet och utförande.Foto: Lena Roos

Grattis till bronsmedaljen! Hur är känslan?

– Det är häftigt, jättekul, säger Sofie Loirendal.

Pizzan du presenterade går under temat ”The royal heart”, berätta.

– Ja, det kungliga hjärtat. Det är en pizza på vitsås av crème fraiche. Men jag valde att göra den med en tvist. Italienarna är väldigt petiga med vad man har på en pizza, så det var en chansning...

– Jag valde nämligen att ha en marmelad på san marzano, kungen av tomater. Det är lite ”no no” att ha med något sött. Sedan hade jag kronärtskockshjärta och en ovanlig ost från Danmark som heter fullmåneost. Den tillverkas bara tolv gånger per år, när det är fullmåne, och lagras sedan i grottor. Den har en lite smörig smak. Sedan är huvudingredienser rökt älghjärta, kungen i skogen.

Sofie Loirendals pizza med temat ”The royal heart” kom på tredjeplats i pizza champion cup 2024.
Sofie Loirendals pizza med temat ”The royal heart” kom på tredjeplats i pizza champion cup 2024.Foto: Privat

Pizzan toppades med den kungliga frukten granatäppelkärnor, samt tryffelcrème med cest och färsk timjan.

Hon beskriver att en traditionell italiensk pizzadeg bakas på mjölsorten Tipo 00, här har man valt att även använda sig av tjugo procent Ölandsvete.

– Vi tycker det ger en lite djupare smak. Men en italienare håller nog inte med, haha.

Sofie Loreindal lämnar Stockholm med en bronsmedalj och diplom för sin insats i kategorin nordens bästa gourmetpizza.
Sofie Loreindal lämnar Stockholm med en bronsmedalj och diplom för sin insats i kategorin nordens bästa gourmetpizza.Foto: Privat

Hur kom du på det här?

Annons

– Man vill ha en pizza som sticker ut men samtidigt ha en röd tråd och kunna presentera det väl. Sedan går det trender i att inte äta kött, jag tänker att det kan man visst göra, men att man tänker på vilket kött man äter. Då är viltkött ett hållbart alternativ.

Något särskilt minne du tar med dig?

– Ja, det kul är att vi var tre tjejer med i år. Det var två tjejer med på prispallen i min kategori där en tjej vann, och en tjej som kom tvåa i en annan klass. Så alla tjejer som var med kom på prispallen, det är jäkligt kul i en annars mansdominerad bransch.

Kommer man kunna äta den här pizzan hos er framöver?

– Haha, vi får se. Just älghjärta är inte jättelätt att få tag på. Jag har fått det från min pappas jaktlag. Så svaret på din fråga är att vi får se, sedan skulle man även behöva se vad priset på en sådan skulle landa på.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons