Annons

50 tillåts - men publiken stängs ute helt från finalen

En publiksiffra på 50 personer är tillåten.
Men tisdagens ÖM-final kommer ändå att spelas utan betalande åskådare.
– Det är för att få minst konflikter, säger Anders Larsson, fotbollsansvarig i Ölands idrottskrets.
Fotboll • Publicerad 10 augusti 2020
Precis som i herrsemifinalen på Borgholms IP så kommer inte publik släppas in på anläggningen i tisdagens final mellan IFK Borgholm-SSG.
Precis som i herrsemifinalen på Borgholms IP så kommer inte publik släppas in på anläggningen i tisdagens final mellan IFK Borgholm-SSG.Foto: Magnus Jansson

Från och med den här veckan ändrar Svenska Fotbollsförbundet sina direktiv för lokalfotbollen, något som ÖB-sporten rapporterade om inför helgen. Framöver tillåts en publiksiffra på max 50 personer – men tisdagens ÖM-final mellan IFK Borgholm-SSG kommer ändå spelas helt utan publik inne på Borgholms IP.

Ölands idrottskrets har tagit beslutet i samråd med hemmaföreningen IFK Borgholm, berättar Anders Larsson, fotbollsansvarig i kretsen.

Annons

– Det är två lag som hade kunnat locka en hel del folk. Jättetråkigt att ingen får vara på plats, men för att underlätta för alla så tog vi det här beslutet, säger han och fortsätter:

– 50 personer är väl trevligt. Men om det kommer 27 man från Stenåsa, ska vi då stänga ute två av dem? Det är för att få minst konflikter. Vi sätter noll i publik för att göra det enkelt för alla. Att man inte ska behöva säga nej till någon.

Det där känns som en fråga som många föreningar kommer få brottas med nu?

– Definitivt. Framför allt i de divisionerna där det finns derbyn. Mörbylånga-RM på torsdag lockar betydligt mer än 50 personer. Vem säger nej? Ska man dela upp det på 25 personer per förening, eller hur gör man? Det är jättesvårt.

På måndagsförmiddagen publicerade Svenska Fotbollsförbundet uppdaterade riktlinjer på sin hemsida kring beslutet för breddfotbollen.

Förbundet skriver bland annat att de justerade riktlinjerna inte innebär någon skyldighet för arrangerande förening att tillåta publik. Varje förening måste själv avgöra om man vill och, på ett ansvarsfullt sätt, kan bjuda in publik.

Fakta

SvFF:s uppdaterade riktlinjer

Så här skriver Svenska Fotbollsförbundet:

”Undantag kan göras om matchen genomförs på en inhägnad idrottsplats eller annat kontrollerat arenautrymme och arrangerande förening kan säkerställa att:

* åskådarantalet aldrig överstiger 50 personer.

* åskådare som inte tillhör samma familj/sällskap kan sitta eller stå med minst 1,5 m avstånd.

* trängsel inte uppstår, och avstånd kan hållas, vid inpassage samt under match och efter match.

* åskådarna har tillgång till handtvätt eller handsprit.

* hålla en god hygien på idrottsanläggningen, inklusive att så ofta som möjligt torka av ytor och material som många rör med händerna.

* samtliga åskådare på lämpligt sätt informeras om gällande ordningsregler före, eller senast vid, ankomst till matchen.

* utse ansvarig(a) att tillse att åskådarna följer gällande ordningsregler, samt.

* följa polismyndighetens anvisningar för offentliga tillställningar.”

Anders Larsson bär på samma åsikt som många andra när det gäller publikfrågan för den lokala idrotten.

– 50 i publiken på en idrottsplats... Det hade kunnat vara 150, utan problem och trängsel. Men en annan är väl lite naiv ibland, säger han.

Precis som föreningarna så har också Ölands idrottskrets tagit ekonomisk skada av publiklösa matcher.

– I stället för entréintäkter så får vi ta från vår egen kassa för att göra rätt med domare. De arrangerande föreningarna hade kunnat få ihop några kronor med tanke på kioskverksamheten och sådär också. Detta är jättetråkigt. En katastrof, rent ut sagt.

Annons

I herrsemifinalen på Borgholms IP samlades folk i klungor på åskådarplatser utanför anläggningen.

– Ja, det är inget vi uppmuntrar, men de får stå kvar där utanför i så fall. De kommer inte in, säger Anders Larsson.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons