Annons
Feature

Psykologen tipsar: Så stöttar du ditt barn inför skolstarten

Skolstarten kan vara en lite orolig period för många barn vare sig det är dags att börja första klass – eller högstadiet. Oavsett anledning till oron kan det vara klokt att som förälder nysta lite i hur ens barn mår.
Familj • Publicerad 10 augusti 2024 • Uppdaterad 12 augusti 2024
Skolstarten kan vara en lite orolig period för många barn vare sig det är dags att börja första klass – eller högstadiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT /
Skolstarten kan vara en lite orolig period för många barn vare sig det är dags att börja första klass – eller högstadiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT /Foto: Stian Lysberg Solum

Oro är en del av livet, och precis på samma sätt kan oron inför skolstarten bero på en mängd olika saker. Det kan handla om allt från barn som oroar sig över hur man ska orka gå upp i tid på morgonen, till att vara ifrån föräldrarna i längre perioder, eller hur man ska klara av nya, svårare skoluppgifter.

– I Sverige har vi ju ett långt sommarlov så även om alla inte är lediga hela sommaren sker det ändå en ändring av rutiner under en ganska lång tid. Det betyder att det för de allra flesta barn är en omställning att på hösten komma igång med vardagen igen, säger Hanna Thermaenius som är barnpsykolog och specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi anknuten till Rädda Barnen.

Annons

Men oron kan också vara av allvarligare karaktär: som att man oroar sig över att inte ha någon att vara vän med, att återgå till en miljö som tidigare har varit tuff, eller en oro över att få frågor om sommarlovet om man lever i social eller ekonomisk utsatthet och inte haft samma möjligheter att tillbringa semestern som sina vänner.

”Både barn och vuxna mår bra av att få vrida och vända lite på sin oro.”
Hanna Thermaenius, barnpsykolog
Hanna Thermaenius är barnpsykolog och specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi anknuten till Rädda Barnen. Foto: Rädda Barnen
Hanna Thermaenius är barnpsykolog och specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi anknuten till Rädda Barnen. Foto: Rädda Barnen

Hur ska man då som förälder på bästa sätt möta det som barnet oroar sig för? Eftersom oron kan ha så många olika bottnar är det svårt att ge ett enkelt svar, menar Hanna Thermaenius.

Ibland räcker det att avleda med tröstande ord och att betrygga att det nog kommer att bli bra. I andra fall kan det vara klokt att känna lite på oron och att närma sig den för att försöka förstå vad den bottnar i.

– Både barn och vuxna mår bra av att få vrida och vända lite på sin oro och vi vet att oron blir mindre när man sätter ord på den och pratar om den, säger Hanna Thermaenius och tipsar om att kanske ett par dagar innan skolstart ställa frågan om vad det är som skaver.

Oro behöver nämligen inte vara ett tecken på att något är dåligt, det kan också vara ett tecken på att någonting som har varit fint, som sommaren, är på väg att ta slut.

Ett annat råd till föräldrar är att stötta sitt barn genom att göra övergången mellan sommar och höst lite lättare.

– Ofta hajpar vi upp semestern, och det är väldigt härligt, men då kanske vi också visar att vi tänker att skolvardagen och skolan är något jobbigt, säger Hanna Thermaenius.

Kanske ska man vara lite försiktig med att säga saker som att sommaren har gått fort, eller att det bara är en vecka kvar innan skolan börjar. Istället kan man försöka att inte göra övergången så svart och vit och vara lite flexibel med att hitta tillbaka till höstens rutiner precis i början.

– Kanske kan man hjälpa barnet att påminnas om att det fortfarande finns sommar kvar och att hålla kvar det roliga, samtidigt som man går i skolan, tipsar hon.

”Vi vet att det är en skola med fantastiska vuxna som kämpar med väldigt mycket men också att det på många ställen finns brist på resurser och där det för vissa barn kan bli tufft.”
Hanna Thermaenius, barnpsykolog
Fakta

Tre sätt att underlätta skolstarten

1. Hjälp till med praktiska förberedelser

Kanske kan ni förbereda inför skolstarten genom att räkna ner med en kalender och tillsammans peppa inför ett nytt läsår? Eller prata om något roligt som går att koppla till de första dagarna.

2. Ha fasta rutiner – men mjukstarta

För vissa är rutiner en trygghet, för andra innebär de en stress att gå till ett liv fyllt av måsten. Mjukstarta lite för att försöka sänka stressen och pressen, för att sedan successivt öka i takt med att barnet känner sig tryggare.

3. Var uppmärksam på signaler kring barns mentala hälsa

Sömnsvårigheter, utbrott över småsaker eller ökad oro kan vara naturligt vid stora omställningar som vid övergången mellan lov och skola. Var uppmärksam på om symptomen kvarstår efter några veckor. Då kan det vara bra att ta kontakt med skolpersonal för att se om dessa symptom också speglas under skoltimmarna.

Källa: Rädda Barnen

Ett annat sätt att hjälpa som hon lyfter är att exempelvis låta barnen få frukost på sängen så att de kan sova lite längre.

Annons

Men om oron beror på något dåligt så innebär en ny termin också en möjlighet att som förälder agera och inte låta barnet behöva gå igenom ännu en termin med det som inte fungerar.

– Skolan är barnens vardag och pågår under lång tid. Vi vet att det är en skola med fantastiska vuxna som kämpar med väldigt mycket men också att det på många ställen finns brist på resurser och där det för vissa barn kan bli tufft. Då behöver vi som vuxna stå upp för barnen och hålla i med de extra samtal som behövs.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons