Annons

Vunnit allt som går att vinna – Isabelle vill fortsätta Haaka på i världstoppen

Allt hon tog i blev till guld den här säsongen.
Isabelle Haak är fortsatt hungrig på nya framgångar.
– När man väl vunnit vill man bara fortsätta vinna, säger Victoriapristagaren.
Victoriapriset • Publicerad 14 juli 2024
Isabelle Haak är årets Victoriapristagare. Den 195 centimeter långa spikern har trots sin ringa ålder en imponerande meritlista och klassas som en av världens bästa volleybollspelare.
Isabelle Haak är årets Victoriapristagare. Den 195 centimeter långa spikern har trots sin ringa ålder en imponerande meritlista och klassas som en av världens bästa volleybollspelare.Foto: Kalle Karlsson

Hon har vunnit allt som går att vinna på klubblagsnivå. Den gångna säsongen tog Imoco Volley Conegliano hem ligaguldet, cupen och supercupen i Italien. Till råga på allt blev laget även Champions League-mästare efter att Isabelle Haak, som blev poängbäst i finalen – utsågs till matchens bästa spelare.

Isabelle Haak som är en av världens bästa volleybollspelare kan därmed summera ett riktigt succéår som kulminerade när hon fick beskedet om Victoriapriset för någon månad sedan.

Annons

– Jag blev chockad över att de valde just mig. Man tänker ju att volleyboll inte är så stort här i Sverige och det är svårt att jämföra lagsporter med individuella idrotter och medaljer. I en lagsport är det kanske inte lika enkelt att ta medalj på samma sätt. Så det känns väldigt speciellt att få det här priset. Jag känner inte riktigt att jag platsar in på den listan med de tidigare pristagarna, men det är otroligt ärofyllt. Det är häftigt att vara med bland de stora namnen som gjort fantastiska prestationer, säger Isabelle Haak.

Precis som Erik Karlsson ifjol, fick Isabelle Haak göra hand- och fotavtryck inför ett samlat pressuppbåd.
Precis som Erik Karlsson ifjol, fick Isabelle Haak göra hand- och fotavtryck inför ett samlat pressuppbåd.Foto: Kalle Karlsson

Den nyblivna 25-åringen har vunnit mängder med titlar i Sverige, Turkiet och Italien.

Vad är det som driver dig att fortsätta när du redan vunnit allt?

– Jag tror att många kan hålla med mig där, för när man väl vunnit vill man bara fortsätta vinna. Det är en känsla som är svår att slå, när man kämpat för något så länge. När man byter lag blir det en annan känsla också, och nu i Italien har vi en så fin grupp av människor. Det känns verkligen speciellt. Drivkraften att hela tiden utvecklas och bli bättre finns där fortfarande.

Summera succéåret 2024?

– Jag har varit i laget i två år nu och vi har en fin lagkänsla och har länge kämpat för samma mål. Första året gick det inte så bra i Champions League och vi var verkligen revanschsugna, vilket höll i hela säsongen. Det har legat mycket hård träning bakom resultatet, och det är skönt när det lönar sig.

Öländska keramikern Lotta Sjöberg hjälpte Isabelle Haak att sätta fötterna rätt.
Öländska keramikern Lotta Sjöberg hjälpte Isabelle Haak att sätta fötterna rätt.Foto: Kalle Karlsson

Redan som 14-åring gjorde Haak landslagsdebut och när hon var 17 år gammal gick flyttlasset till proffslivet i Frankrike.

Hur var det?

– Det var rätt steg för mig då och mamma flyttade med mig, eftersom jag hade några år kvar på gymnasiet. Sedan behövde jag någon som kunde köra mig till träningar...haha. Pappa är från Frankrike också och jag kände mig hemma med språket och kulturen och sådana bitar. Det var viktigt.

Under åren i Frankrike studerade Perstorpstjejen återstoden av gymnasietiden i Kalmar på distans.

Annons

Har du någon annan relation till Öland?

– Vi var här på semester när jag var fyra år. Vi bodde på en camping på norra Öland då. Så nu är andra gången jag är här. Men det är verkligen så mysigt och jag vill verkligen komma tillbaka. Det är så fint här nu på sommaren.

Trots att du bara är 25 så har du spelat på den absoluta toppnivån i tio år nu. Hur många år till har du i kroppen?

– Man får ta det lite som det kommer och se om kroppen håller. Nu är det skönt att ta det lite lugnt i sommar, så man får återhämta sig och få tillbaka motivationen till träningen igen. Nästa säsong ska vi spela klubblags-VM och det är ännu en titel att kämpa vidare för att vinna.

Hemma-EM i Scandinavium i Göteborg om två år – är det ett stort mål?

– Ja, det är ett jättestort mål. Det är jättekul att ha det på hemmaplan och att vi får dela det med svenska folket. Vi har spelat några Golden League-matcher på hemmaplan och Silver League, men det är något helt annat med ett EM. Att få möta de bästa nationerna och göra det inför den svenska publiken, det kommer bli häftigt.

– Nu när volleybollen växt så mycket så ska det bli kul att få ta hem den till Sverige.

Ligamästare, cupvinnare, supercupsegrare och en Champions League-titel som bärgades. Isabelle Haak har haft ett otroligt 2024.
Ligamästare, cupvinnare, supercupsegrare och en Champions League-titel som bärgades. Isabelle Haak har haft ett otroligt 2024.Foto: Kalle Karlsson

Någon målsättning med det mästerskapet?

– Det får vi se hur allt utvecklas under de kommande två åren. Först ska vi försöka kvala in till VM nästa år. Men målet är såklart att alltid göra det lite bättre. Nu har vi ny tränare också, så jag tror att det kan bli riktigt bra.

Slutligen, det kanske viktigaste – vad har du köpt för present till Kronprinsessan Victoria?

Annons

– Jag har tagit med blommor och sedan en Prosecco-flaska från regionen där jag spelar i Italien. Det är en speciell druva som de skördar när det är fullmåne. Flaskan är ny i deras sortiment. Sedan har jag även tagit med en typ av pläd som är känd från Skåne – och så en volleyboll till barnen. Vi har redan bollat lite grann.

Isabelle Haak.
Isabelle Haak.Foto: Kalle Karlsson
Victoriapriset

Alla vinnare genom åren

1979: Ingemar Stenmark

1980: Stefan Persson

1981: Linda Haglund

1982: Tomas Gustafson

1983: Stig Strand

1984: Gunde Svan

1985: Patrik Sjöberg

1986: Torbjörn Nilsson

1987: Tomas Johansson

1988: Tomas Gustafson

1989: Jan-Ove Waldner

1990: Mikael Appelgren

1991: Pernilla Wiberg

1992: Jörgen Persson

1993: Torgny Mogren

1994: Peter Forsberg

1995: Tomas Brolin

1996: Sara Wedlund

1997: Agneta Andersson och Susanne Gunnarsson

1998: Magdalena Forsberg

1999: Lars Frölander

2000: Therese Alshammar

2001: Mikael Ljungberg

2002: Magnus Wislander

2003: Caroline Klüft

2004: Anja Pärson

2005: Stefan Holm och Christian Olsson

2006: Anna Carin Olofsson och Björn Lind

2007: Henrik Larsson

2008: Susanna Kallur

2009: Helena Jonsson

2010: Charlotte Kalla

2011: Daniel och Henrik Sedin

2012: Anette Norberg

2013: Johan Olsson

2014: Sveriges herr- och damstafettlag

2015: Sarah Sjöström

2016: Henrik Lundqvist

2017: Jenny Rissveds

2018: Stina Nilsson

2019: Hanna Öberg

2020: Armand Duplantis

2021: Nils van der Poel

2022: Ebba Årsjö

2023: Erik Karlsson

2024: Isabelle Haak.

”Vi var här på semester när jag var fyra år. Vi bodde på en camping på norra Öland då. Så nu är andra gången jag är här. Men det är verkligen så mysigt och jag vill verkligen komma tillbaka. Det är så fint här nu på sommaren.”
Isabelle Haak
Kalle KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons