Annons

Nu möjliggörs fiskvandring mellan Kalmarsund och Hornsjön

Snart kan fiskarna vandra fritt mellan Hornsjön och Kalmarsund igen, efter att under över 30 års tid ha hindrats av dämmet i Horn.
Horn • Publicerad 26 september 2022
Tobias Berger och Olof Engstedt är projektledare från sportfiske- och Fiskevårdsförbundet Sportfiskarna och har varit på plats under projektets slutfas.
Tobias Berger och Olof Engstedt är projektledare från sportfiske- och Fiskevårdsförbundet Sportfiskarna och har varit på plats under projektets slutfas.Foto: Joacim Andersson

Det som tidigare reglerat Hornsjöns vattennivå har varit en fast betongmur som utgjort ett totalt vandringshinder för fisken att röra sig mellan Kalmarsund och Hornsjön. 2020 fick Borgholm Energi tillstånd för att bygga en ny konstruktion som skulle lösa fiskarnas problem.

– Grunden för det här är att gå från ett dämme med fallhöjd på en meter, till att bredda ut det här fallet över en längre sträcka och skapa en naturlig fåra. Fisk som blir lockade av sötvattnet kommer nu enkelt kunna simma upp och ut igen, säger Tobias Berger från Sportfiskarna.

Annons

Tidigare har fisken fastnat vid dämmets betongmur där de stått och ”stångat” sig mot muren.

– Det har ju varit lite folknöje nästan att stå och titta på all fisk som står nedanför det här dämmet på vårarna, men det finns en tragik bakom det. De stod där för att de inte kommer vidare, säger Tobias.

– Förhoppningen är att fiskarna som vi har här med tiden kan bilda ett vandrande bestånd, fortsätter han

– Merparten av våra gäddor i Kalmarsund är födda i sötvatten. Förr i tiden lekte mycket av fiskarna i havet, men de klarar sig inte nu på grund av spiggen som äter upp rommen och ynglen. Det har blivit en förändring i Östersjön för att vi fiskat ut torsken. Just därför är sådana sötvattensmiljöer jätteviktigt för den fisken vi har i Kalmarsund, säger Olof Engstedt från Sportfiskarna.

Här saknas innehåll

I botten av draget har det lagts kalkstenskross. Ovan på de läggs större stenar och sedan öses det på med naturgrus. Detta för att försöka återskapa en naturlig botten med blandade bumlingar och smågrus.
I botten av draget har det lagts kalkstenskross. Ovan på de läggs större stenar och sedan öses det på med naturgrus. Detta för att försöka återskapa en naturlig botten med blandade bumlingar och smågrus.Foto: Joacim Andersson

Senare i konsekvensledet förväntas den nya konstruktionen även leda till bättre vattenkvalité.

– Det handlar om att få upp rovfisk i sjön. Det är väldigt positivt då rovfisk äter mindre fiskar. De mindre fiskarna äter djurplankton, och djurplankton äter alger. När det är mycket småfisk (exempelvis skarpsill, reds. anm.) som äter djurplankton blir det väldigt mycket alger. Då får man en rubbad ekosystembalans, säger Viktoria Nilsson, miljöingenjör på Borgholm Energi.

– Det här är ett delmål för att skapa bättre vatten i Hornsjön, fortsätter hon.

Projektet har haft en budget på 2 miljoner, och byggandet av den nya konstruktionen har pågått i en dryg månad. Inom de närmsta dagarna kommer det att färdigställas.

Byggandet har pågått sedan augusti, och kommer att färdigställas inom ett par dagar. ”Skårorna” som syns på bilden ska leda till ett vattenflöde som gör det enklare, även vid lägre vattenstånd, för fisken att ta sig fram.
Byggandet har pågått sedan augusti, och kommer att färdigställas inom ett par dagar. ”Skårorna” som syns på bilden ska leda till ett vattenflöde som gör det enklare, även vid lägre vattenstånd, för fisken att ta sig fram.Foto: Joacim Andersson
Dämmet från Hornsjön ut till Kalmarsund innan den nya konstruktionen.
Dämmet från Hornsjön ut till Kalmarsund innan den nya konstruktionen.Foto: Borgholm Energi
”Det har ju varit lite folknöje nästan att stå och titta på all fisk som står nedanför det här dämmet på vårarna, men det finns en tragik bakom det”
Tobias Berger
Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons