Annons

Elpriset: Rysk gas och elbrist - därför är elen så dyr just nu

Varför är elpriset så dyrt just nu? Ölandsbladet gör ett försök att reda ut begreppen.
Öland • Publicerad 13 januari 2022 • Uppdaterad 14 januari 2022
Ölandsbladet gör ett försök att reda ut varför elpriset är så högt just nu.
Ölandsbladet gör ett försök att reda ut varför elpriset är så högt just nu.

På onsdagen meddelade regeringen att de satsar 6 miljarder kronor på elpriskompensation till hushåll med stora elkostnader. På presskonferensen lät det som att bara de med en förbrukning över 2 000 kWh i månaden kommer att få kompensation, men så är inte fallet.

Även de med mindre förbrukning kan få ersättning skriver regeringen på sin hemsida.

Annons

”Den högsta ersättningen blir 2 000 kronor per månad för december-februari, alltså totalt 6 000 kronor för de som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kWh per månad. Även hushåll som har en förbrukning under 2 000 kWh kan få ersättning. Ersättningen baseras på hushållets elförbrukning och betalas ut via elnätsbolagen.”

Men varför har elpriserna skenat som de gjort? Ja, det finns flera olika anledningar.

”Under hösten har Europa sett större efterfrågan på naturgas samtidigt som Ryssland har strypt sin leverans av naturgas. Detta har lett till ökade energipriser på kontinenten vilket även påverkar elpriserna i Sverige”, skriver den på sin hemsida.

E.ON som sköter den största delen av elnätet på Öland menar att det finns lite fler orsaker än så till de höga priserna, som främst drabbat södra Sverige.

”Den mesta elproduktionen sker i norra Sverige, främst med vattenkraft. På grund av årets torra sommar och den kalla vintern innan dess innehåller vattenmagasinen mindre vatten än normalt. Elen ska sedan överföras till södra delarna av landet där den mesta av förbrukningen sker, med hjälp av transmissionsnätet. I nätet finns vissa begränsningar som kan orsaka flaskhalsar. Båda dessa faktorer gör att elpriset ökar”, skriver E.ON på sin hemsida.

När det är brist på el så behöver vi importera el från andra länder och där kommer ytterligare en faktor in.

”I vissa perioder med hög efterfrågan får vi importera el från våra grannländer, särskilt till södra Sverige. När världens ekonomier startar upp igen efter Covid-19 är efterfrågan på denna el hög – något som gör att marknadspriserna är mycket höga. I många fall produceras elen av fossila bränslen som gas och kol.”

”Särskilt gaspriset är mycket högt för tillfället, på grund av låga nivåer i de europeiska gaslagren och minskade leveranser från Ryssland. El som produceras med fossila bränslen måste dessutom kompenseras för med utsläppsrätter. Dessa är högt prissatta just nu och påverkar nivån på elpriset”, skriver E.ON på sin hemsida.

Även minskad elproduktion på kärnkraftverk och med vindkraft har gett högre priser i södra Sverige.

Annons

”I de södra delarna av landet har vi inte så mycket elproduktion som kan hjälpa till. Kärnkraftverken har haft översyn som i vissa fall tagit längre tid än planerat och vindkraftverkens elproduktion har minskat på grund av mindre blåst.”

”Under hösten har Europa sett större efterfrågan på naturgas samtidigt som Ryssland har strypt sin leverans av naturgas. Detta har lett till ökade energipriser på kontinenten vilket även påverkar elpriserna i Sverige”
Regeringen
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons