Insändare: Tjänstemän och politiker i samhällsbyggnadsnämnden i Mörbylånga: Ta inte den enkla vägen!
På ett samrådsmöte i Glömminge 19 oktober beskriver deltagande politiker från samhällsbyggnadsnämnden sitt uppdrag att skapa attraktiva boendemiljöer för att gynna en ökad inflyttning. Vi håller med. Fler kommuninvånare skapar ökade skatteintäkter. MEN ert uppdrag kan ju utföras på olika sätt. Södra och östra kommundelen skriker efter satsningar som lockar fler nya invånare. Välj inte de enkla lösningarna och förtäta ett område som redan är attraktivt. Lägg era kloka huvuden ihop och hitta utvecklingsmöjligheter för andra delar av kommunen. Det finns gott om områden som kan utvecklas så att mindre skolor och servicefunktioner kan leva vidare i flera delar av kommunen.
Glömminge är ett attraktivt område bland annat tack vare de strövområden som finns i vår närhet. Strövområden nyttjas av fotgängare, löpare, cyklister och ryttare dagligen. Föreningar och grupper som promenerar och umgås, rider och cyklar är exempel på arrangerade aktiviteter som nyttjar våra strövområden.
Utöver det bedriver Glömminge skola utomhuspedagogik ifrån förskoleklass till årskurs tre. Detta är en schemalagd undervisning som sker varje vecka. De har ett stort behov av naturområden i skolans närhet för att under lektionstid komma ut och lära om naturen men även undervisa i andra ämnen. För att visa att kommunen tagit hänsyn till skolans utomhuspedagogik har man i detaljförslaget sparat en liten dunge runt ”stora stenen”. Det visar på dålig förståelse för den egna kommunala verksamheten: det är inte stenen i sig som är intressant utan de olika arterna som finns i skogen. Att lära sig skilja på våra olika lövträd, barrträd och lära sig fågelläten ute i naturen istället för klassrummet är en fantastisk möjlighet för våra barn. Det finns även andra pedagogiska vinster med den utomhusverksamhet som skolan bedriver. Kommunens exploateringsplaner riskerar att skjuta den egna verksamheten i sank.
Vår kommun är stor och består inte bara av de norra kommundelarna. Att utveckla och skapa attraktivitet i delar av kommunen som idag inte drar nyinflyttare är en större utmaning att skapa attraktivitet kring. Anta utmaningen och låt hela kommunen leva! Skapa en kommun med en social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet enligt Agenda 2030 genom att öka attraktiviteten i de delar av kommunen som behöver utvecklas. Ta inte de lätta lösningarna som framförallt gynnar exploatörer med annan hemvist än Öland.
Förtydligande: vi som bor i Glömminge gillar våra nya grannar som bygger hus och flyttar in här i vår närhet. Men vi ogillar de planer om 100 nya fastigheter på en yta som idag har cirka 150 fastigheter. En ökning med två tredjedelar är ökning som är svår att balansera.
Boende i Glömminge