Annons

Här klättrar Borgholm kraftigt: ”Vi slår oss inte till ro”

Upp 59 platser – efter många år i det absoluta bottenträsket tar Borgholm ett rejält kliv uppåt i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i landets samtliga kommuner.
– Den bästa placeringen sedan 2010, men Borgholm ska vara bland de hundra bästa och där är vi inte, kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
Öland • Publicerad 23 september 2020
”Så många företag har Borgholm kontaktat telefonledes.” Näringslivsutvecklare Kristian Sjövall får symbolisera en av de insatser som tros ligga bakom förbättringen av företagsklimatet i Borgholm.
”Så många företag har Borgholm kontaktat telefonledes.” Näringslivsutvecklare Kristian Sjövall får symbolisera en av de insatser som tros ligga bakom förbättringen av företagsklimatet i Borgholm.Foto: Borgholms kommun

261–238–275–250–280.

Siffror som fått lokala politikerpannor att bilda djupa bekymrade veck och där 280 står för den historiskt låga placeringen 2015, då var endast tio kommuner i landet sämre än den lilla kommunen på norra Öland.

Annons

Därefter en något guppig utveckling av företagsklimatet i Borgholm med både upp- och nedgångar.

När Svenskt Näringsliv nu släpper årets rankning syns en tydlig kurva år rätt håll för Borgholms del: 59 placeringar upp, från plats 261 till plats 202.

– Skönt att vi klättrar, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S) för att genast gardera sig:

– Men det gäller att vi gör det nästa år också.

Flera insatser står enligt honom bakom förbättringen, på den listan står betydligt fler företagsbesök än tidigare, ringa-upp-kampanjen där samtliga företagare i kommunen ska kontaktas, att kommunens dagliga kontakter med företagare fungerar bättre och bättre samt en tydlig och enig politisk vilja att förbättra företagsklimatet.

– Kommunen måste leverera i varje kontakt, inte minst när det gäller investeringar. Och vi måste fortsätta nöta in ”Vem är vi till för?”.

– Förbättringen ger oss styrka, men vi kan ännu bättre. Förbättringsarbetet måste fortsätta, vi slår oss inte till ro, programförklarar han.

Stolta men inte nöjda är en sliten fras i sammanhanget, vad skulle få er att bli nöjda?

– Vi ska vara på den övre halvan. Det här är den bästa placeringen sedan 2010, men Borgholm ska vara bland de hundra bästa och där är vi inte.

I länet återfinns Borgholm på sjätte plats, Mönsterås (40 i riket) toppar länslistan medan Högsby hittas längst ner, vilket även gäller för placeringen i riket (284).

Annons

Även Mörbylånga har det besvärligt. Från redan mycket låga 264 vid förra årets rankning tappar kommunen nu tio placeringar, ner till plats 274.

Borgholms delresultat

Kommunpolitikernas attityder till företagande – 112 placeringar upp på rikslistan, till plats 97.

Tjänstemäns attityder till företagande – 90 upp, plats 153.

Service och bemötande – upp 49, plats 154.

Sammanfattande omdöme – upp 56, plats 202.

Tillgång till kompetens – ned 68, plats 224.

Vägnät, tåg och flyg – upp 28, plats 249.

Mobilnät och bredband – upp 29, plats 255.

Mörbylångas delresultat

Kommunpolitikernas attityder till företagande – nio placeringar upp på rikslistan, till plats 227.

Tjänstemäns attityder till företagande – 51 upp, plats 180.

Service och bemötande – upp åtta, plats 217.

Sammanfattande omdöme – minus fem, plats 260.

Tillgång till kompetens – upp 26, plats 187.

Vägnät, tåg och flyg – upp 17, plats 246.

Mobilnät och bredband – minus 13, plats 247.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons