Psykologen Hanna svarar på dina frågor
Hon har alltid varit nyfiken på människor och varför vi fungerar som vi gör. Det ledde Hanna Delby in på utbildningen i psykologi.
– När jag förstod kraften i att få professionell hjälp och vad det kan göra för människor insåg jag att det var det jag ville jobba med. Det känns meningsfullt och viktigt, säger hon.
I dag är hon legitimerad psykolog med erfarenhet från att ha arbetat inom specialistpsykiatrin med ångestdiagnoser, med rehabilitering för utmattningssyndrom och långvarig smärta och med KBT-behandling och stödsamtal för ungdomar och vuxna.
– Många känner stress, ångest, oro och nedstämdhet. Men det är också många som inte mår jättedåligt men som vill ha hjälp med personlig utveckling och att stärka sitt välmående, säger Hanna.
– Det behöver inte handla om att man har en diagnos eller stora besvär utan att man vill ha hjälp att må bättre och hitta bra strategier för det, fortsätter hon och berättar att psykologi inte bara handlar om att gräva i problem och besvär utan också om att identifiera styrkor och drivkrafter.
Det för att kunna lära sig mer om sig själv, ta hand om sig själv bättre och göra mer av det man mår bra av.
– Precis som man tränar och stärker sin fysiska hälsa kan man få verktyg att träna och stärka sin mentala. Man kan få hjälp med att förstå sig själv lite bättre, bli mer medveten om sig själv och hitta sätt att peppa och stärka sig själv, säger hon.
Frågorna är inskickade av läsare eller utgår från dilemman som Hanna återkommande möter hos klienter, då alltid med omskrivningar för att värna om tystnadsplikt och sekretess. Frågor skickas till hanna@delbypsykologi.com.
Med svaren hoppas Hanna kunna bidra till att alla läsare blir lite snällare mot sig själva.
– Det finns nog av pekpinnar, krav, stränghet, förväntningar och press från samhället och oss själva. Min erfarenhet är att det som är mest hjälpsamt för ens välmående är att bli snällare – och mer omhändertagande – mot sig själv, säger hon och berättar att hon hoppas kunna sprida mer kunskap om hur människor fungerar och vad man kan göra för att stärka sitt välmående.
Och det, betonar Hanna Delby, behöver inte vara så stora saker.
– Ibland kan det kännas som att det krävs mycket men små förändringar i ens beteende kan få stora konsekvenser för helheten och hur man lever sitt liv.