Dyster prognos för Borgholm – riskerar stort tapp: ”Behöver nyinflyttning”
Enligt en färsk befolkningsprognos från statistik- och analysföretaget Statisticon ska invånarantalet i Borgholm fortsätta nedåt.
Företagets prognos för 2024-2028 visar att kommunen tappar 224 invånare under perioden, från 10 687 i år till 10 463 år 2028.
När prognosen utvidgas fram till 2033 når kurvan en historiskt låg nivå, endast 10 000 invånare.
Analysen är en dyster läsning för kommunledningen i Borgholm som under flera år haft delmålet att passera 11 000 invånare i närtid samt att nå, vilket är utstakat i kommunens tillväxtstrategi, 13 000 invånare 2030.
– Trenden är likadan i hela landet och det kommer att bli en kamp mellan kommunerna om samma befolkning, i synnerhet då invandringen är obefintlig. Och vi ska jobba stenhårt och att göra allt vi kan för att växa, alla våra pågående detaljplaner med cirka 700 byggrätter kan leda till att vi klår prognosen, hoppas kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och ser två utmaningar i befolkningsfrågan.
– Dels befolkningsprognosen i sig, dels att kompetensförsörjningen inte heller är bra. Arbetstillfällen finns i Borgholm, men det är svårt att rekrytera till vård och omsorg, hantverkare, bygg och lantbruk.
Svårt att nå 11 000 invånare?
– Det är inte omöjligt, men som jag sa, det krävs ett stenhårt jobb för att nå dit och då med tre bitar: fler arbetstillfällen, fler bostäder samt en mer offensiv marknadsföring.
Omöjligt att nå 13 000 invånare till 2030?
– Det kan ifrågasättas om 13 000 är överambitiöst, men vi ger inte upp 13 000, absolut inte. Det är sex år dit och vi ser områden i vår närhet där befolkningen ökat kraftigt, som i Färjestaden, och jag är övertygad om att det är vår tur nu.
Dessutom finns det än mer negativt i Statisticons prognos: kurvorna för åldersgrupperna ”65 år och äldre” samt ”arbetsför ålder, 20-64 år” möts i slutet på detta årtionde, mest på grund av att de sistnämnda minskar. Båda grupperna är då cirka 4 000 personer stora.
Därmed ska allt färre, enligt det demografiska måttet försörjningsbördan, försörja allt fler.
– Det där är en ganska snedvriden parameter, protesterar Ilko Corkovic och utvecklar sitt resonemang.
– Pensionärer bidrar också och det är många som fortsätter att jobba efter 65, speciellt egna företagare. Men vi behöver nyinflyttning, så är det. Alla är välkomna, men det som behövs mest är yngre och barnfamiljer.
Om prognosen blir verklighet, vad blir följden? Stagnation?
– Nej, det tror jag inte, däremot större uppförsbacke. Att 200 färre invånare innebär cirka 14 miljoner mindre i kassan är lätt att räkna ut, men det är svårare att räkna ut hur mycket kommunens kostnader i så fall minskar, svarar kommunalrådet för att ändå föredra det motsatta, en växande befolkning.
– Ja, rent psykologiskt ger det mer hopp än när det minskar.
Till sist, en detalj från den demografiska kurvan: cirka 250 personer skrivna i kommunen var under fjolåret 77 år gamla vilket därmed var den ”vanligaste” åldern i Borgholm. Tvåa var den runt 210 personer stora skaran av 68-åringar, trea 76-åringarna.
”Alla är välkomna, men det som behövs mest är yngre och barnfamiljer.”Ilko Corkovic (S)