Hotell Borgholm firar 50 år: Släpper bok och bjuder in kända kockar
I år firar Hotell Borgholm 50 år och detta kommer bland annat att uppmärksammas med en bok om dess historia som släpps den 1 april. Hotellet har funnits sedan mitten av 1800-talet och var från början ett gästgiveri som ägdes av staden och blev sedan ett stadshotell.
– Den 1 april 1972 köpte Owe Fransson och Olle Danielsson stadshotellet och bytte namn från stadshotellet till Hotell Borgholm och det är det vi firar, säger Christofer Johansson, vd på Hotell Borgholm.
– Boken är på mitt initiativ för jag ville uppmärksamma detta med att göra något beständigt och långsiktigt.
Det är Caroline Möllersand, från Kalmar, som skriver boken och hela hotellets historia finns med men störst fokus får de senaste 50 åren. Totalt landar den på 120 sidor.
– När Owe och Olle köpte hotellet ville de föryngra och förändra konceptet. Det är kul att återberätta historien om Hotell Borgholm och det är en hyllning till Karin och Owe. De har bidragit med mycket till hotellet och hela Öland.
– Det är också en spännande tid i den svenska gastronomin. Det är i början av 1970-talet som restaurangkulturen förändras och flera idag klassiska restauranger öppnade.
Slumpen har också haft en fascinerande betydelse för historien. Karin Fransson var på semester i Borgholm för att träffa en väninna och gick förbi Hotell Borgholm.
– Där på trappan stod Owe och hon bad om hjälp med att förklara vägen. På kvällen kom hon till hotellet för att festa och då träffades de igen och Owe bjöd ut henne på middag dagen efter.
Det var också en slump att Karin Fransson blev kock.
– Det var en kock som sjukanmälde sig och då fick hon rycka in. Det är en superhäftig historia.
Inför boken har de intervjuat Karin och Owe Fransson men också andra personer med kopplingar till Hotell Borgholm som före detta personal och personer de haft samarbeten med och som har varit viktiga för utvecklingen.
– Det har varit ett omfattande arbete och vi har haft väldigt mycket hjälp av att Owe har sparat så mycket material genom åren. Vi har mycket gamla bilder men också menyer och liknande från förr.
Vad bär du med dig från arbetet med boken?
– Det har gett mig ännu större respekt och ödmjukhet inför arvet. Jag känner också stor stolthet över att få vara den som förvaltar detta vidare. Samtidigt är det viktigt för oss att blicka framåt och göra vår grej.
Boken lanseras den 1 april och då anordnas också en jubileumsfest för inbjudna gäster. Dagen efter planerar de att ha öppet hus. Boken kommer sedan att finnas till försäljning hos lokala handlare.
– Vi planerar också fler evenemang under året. Bland annat blir det en jubileumsmiddag med Karin och Owe. Jag har bjudit in kockar som har jobbat här tidigare och det är klart att Stefan Ekengren gör ett gästspel i höst. Jag hoppas också få hit Tommy Myllymäki.