Det här äter krögarna på nyår: allt från ostmacka till hummer
Robin Jansson, driver krogarna Tack o Bock och Brasseriet i Borgholm:
– Jag kommer gynna våra lokala krögare och ska äta på både Lundgrens Garage och på GT. Det blir bland annat rådjur, havskräfta och ryggbiff. Självklart blir det champagne eftersom det är nyår.
Christofer Johansson, vd och kreativ ledare på Hotell Borgholm.
– Jag kommer jobba på nyår och kommer äta personalmat. Vi får se vad de hittar på i köket. Men överlag tycker jag att man ska unna sig att äta något gott på nyår. Man ska glömma elpriser och kriser för en stund och hoppas att nästa år blir bättre.
– Mitt tips är att satsa på en klassisk hummersoppa med champagne som förrätt. Det är bra priser och god tillgång på den svenska hummern i år. Till varmrätt är stekt piggvar med smörsås och grönsaker riktigt gott. Avsluta med en mörk chokladfondant med gräddglass och lite nötter till med ett sött vin.
– Håll middagen enkel men ändå god. Det är inte meningen att du ska stå i köket hela dagen och stressa. Förberedd så mycket som möjligt och umgås med dina gäster.
Jonas Åhman, driver restaurangen Trädgårdsgatan 26 i Borgholm:
– Vi har blivit medbjudna på en cykelfest där vi är några par som cyklar runt och äter hos varandra. Så jag vet bara delvis vad jag kommer äta för jag ska fixa en förrätt och resten blir en överraskning.
Vad kommer du göra för förrätt?
– Det blir fisk och skaldjur med en asiatisk smakbild. Till det kommer vi dricka en tysk riesling för det behövs lite sötma till de asiatiska smakerna.
Charlotte Norring, driver Norrings Crêperie i Borgholm tillsammans med maken Daniel Norring:
– Vi brukar vara ett gäng som firar ihop och lyxar till det lite extra när det är nyår. I år kommer vi börja med tre snittar och till det dricker vi champagne. Till förrätt blir det en fisk- och skaldjursravioli med skummig skaldjurssås och hummer på toppen med gott vin till.
– Till varmrätt ska vi för första gången laga wagyu och det ska bli spännande men där har vi inte bestämt tillbehören ännu. Efterrätten gör en kompis och det blir en blåbärspavlova med passande dryck till.
Björn Hedman, på Kalk i Löttorp:
– Vi erbjuder nyårssupé för sjunde året och det brukar vara väldigt trevlig stämning. Jag kommer stå i köket hela kvällen så för min del blir det en ostmacka. Men jag kan dela med mig av vad vi kommer servera.
Gör gärna det...
– Det blir en femstegsraket. Först serveras en klassisk skaldjurssoppa med havskräftor och räkor. Därefter blir det en fluffig getostmousse med en citrussallad, rostat bröd, olivpulver och rostade pumpakärnor. Varmrätten blir en oxfile med hemgjord onion sourcream och rödvinssky. Sedan kanske det blir en svartrot och någon form av potatis. Jag har inte riktigt bestämt det ännu.
– Sedan blir det en blodapelsingarnité för att skölja munnen lite och avslutningen blir ett mjölkchokladpastej med karamell och vitchokladmousse som toppas med kanderade och salta mandlar. Det kan bli hallon eller passionsfrukt till eller lingon och granskott, vi får se vad det landar i.
Daniel Christou, driver restaurangen Gamla Televerket i Borgholm:
– Jag kommer jobba och här serverar vi en sjurättersmeny. Den börjar med tre krustader som följs upp med havskräfta och brynt smörhollandaise. Därefter blir det två krustader och sedan potatis, lök och lagerblad. Sedan serveras rådjur med rotselleri och kål. Till dessert blir det ängssyresorbet med grädde och hallon. Det hela avslutas med lite kaffegodis. Det har varit bra intresse och det är kul att folk vill komma och stötta oss småföretagare, det behövs verkligen i dessa tider.
Erik Halldén, som driver Lilla Bistron i Mörbylånga tillsammans med brodern Wiktor Halldén som har blivit kända för sina hamburgare.
– Jag kommer inte äta hamburgare i alla fall säger han med ett skratt.
– Jag vill inte låta vräkig men nyår är heligt och det blir inte så mycket festande i övrigt när man är småbarnsförälder så vi brukar lägga krutet på nyår.
– Vi börjar vid lunch med en eggs hemmingway som består av en macka med bland annat pocherat ägg, hollandaisesås och rökt lax. Till det blir det ett glas champagne. Till middagen blir det ostron som förrätt och till varmrätt äter vi en surf n´turf med en Kosterhummer och en köttbit. Mina barn gillar choklad så det blir nog en chokladfondant till efterrätt. Middagen är klassisk och bakåtsträvande men det är också väldigt gott. Vi äter detta varje år för det är enkelt och gott.
Susanne Edén, driver Seasalt Kitchen och Epok i Färjestaden.
– Jag kommer jobba och vi serverar en femrätters på Epok på nyår. Jag kan ju berätta vad vi kommer servera där istället. Det blir först en friterad ost med sesamolja sedan en hjorttartar med gammelknas och pommes pins. Därefter serveras hummer med gurka, dill och hollandaisesås. Till varmrätt blir det en helstekt oxfilé, potatispuré med tryffelsky och sidfläsk. Vi avslutar med en brownie med vit choklad, smultron och champagne. Till menyn serveras också passande dryck från vingården i Italien som vi samarbetar med.