Annons

Covid 19: Vaccinsamordnaren svarar på läsarnas frågor

Länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson svarar här på frågor som Ölandsbladets läsare ställt.
Öland • Publicerad 29 januari 2021
Planen är att alla över 18 år ska ha fått vaccin första halvåret 2021.
Planen är att alla över 18 år ska ha fått vaccin första halvåret 2021.Foto: Inside Creative House

Vilka räknas till riskgrupperna?

– Folkhälsomyndigheten håller på att arbeta fram vilka som ingår i riskgruppen och som skall vaccineras i fas 3.

Annons

Diabetes, TYP 1 över 18 år och 2 fetma ( något speciellt BMI) och Alfa-1 räknas dessa till riskgrupperna för covid och får vaccinet tidigare?

– Folkhälsomyndigheten håller på att arbeta fram vilka som ingår i riskgruppen och som skall vaccineras i fas 3.

När räknar ni med att vara igång med riskgrupperna i Kalmar, Mörbylånga och Borgholm?

– Det kan vi inte svara på idag då tillgången till vaccin är avgörande. Målsättningen är att alla invånare över 18 år i länet ska ha erbjudits vaccination mot covid-19 det första halvåret av 2021.

Jag är 76 år, folkbokförd i Belgien sedan trettio år med sommarbostad på Öland. Intyg för utlandssvensk pensionär från försäkringskassan ger mig rätt till sjukvård i Sverige som för dem som är skrivna i Sverige.  På grund av den svåra situationen med Covid -19 i Belgien har jag bott på Öland över vintern. Vid kontakt med vårdcentralen i Färjestaden konstateras att jag är känd som tidigare patient hos dem och att jag bör kunna vaccineras där. Den uppgiften känns dock inte säker varför jag önskar veta vad som gäller i min situation.  Det är inte säkert att det skulle gå för mig att ta mig till Belgien nu för vaccination.

– Du kommer att kunna bli vaccinerad på hälsocentralen i Färjestaden under förutsättning att du har möjlighet att komma dit och ta dos 1 och dos 2.

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.
Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.Foto: Region Kalmar län

Vaccination av 70 år och äldre, gäller detta alla födda år 1951 eller får de som är födda sent på året 1951 vänta till nästa grupp?

– Det gäller alla födda 1951 eller tidigare.

Bor på Öland i egen fastighet från mars till och med oktober. Kan jag få covidvaccinationen på Öland?

– Du kommer att kunna bli vaccinerad på Öland under förutsättning att du har möjlighet att vara där för att få dos 1 och dos 2 på samma hälsocentral.

Annons

Kan man som sommarboende (6 månader) med fastighet på Öland bli vaccinerad inom region Kalmar trots folkbokförd i annan region.

– Du kommer att kunna bli vaccinerad på Öland under förutsättning att du har möjlighet att var därför att få dos 1 och dos 2 på samma hälsocentral.

Jag har hört att man kan smitta efter man har tagit bägge sprutorna, stämmer det?

– Ja, du kan sprida viruset även om du själv inte är sjuk. Du kan till exempel få viruset på dina händer och sedan föra det vidare till någon annan som blir sjuk. Vi behöver fortsätta att tvätta händerna, stanna hemma vid symtom och hålla avstånd för att bromsa smittan, även när vi är vaccinerade mot covid-19.

Undrar om hur det blir med oss som tillhör en riskgrupp och lever ihop med en person som är 70+, men som inte är någon riskgrupp på annat vis än åldern. Jag är själv 68, tillhör riskgrupp, men vad jag förstår när jag läst om vaccineringen så finns vi som grupp inte med bland den prioriterade gruppen 70+. Varför är vi nedprioriterade som grupp.

– Det är Folkhälsomyndigheten som gör prioriteringarna och vi följer dessa. Enligt prioriteringsordning idag tillhör de som är 70 år eller äldre fas 2, som står näst i tur att inledas. Riskgrupper är i fas 3, men vilka riskgrupperna är har ännu inte definierats av Folkhälsomyndigheten.

Om jag har antikroppar: är det riskfritt att ta vaccin? Ska man vänta till man ej har antikroppar eller behöver man ta bara en gång?

– Du rekommenderas att vaccinera dig även om du har haft covid-19 och då med två doser.

Jag är 32 år men tillhör en av riskgrupperna enligt Folkhälsomyndigheten eftersom jag nyligen haft blodcancer. Får jag förtur till vaccineringen? Hur gör jag i så fall för att ni ska veta att jag är en riskgrupp?

– Folkhälsomyndigheten håller på att arbeta fram vilka som ingår i riskgruppen och som skall vaccineras i fas 3.

Annons

Vi är ett par, 70-plussare, skrivna i Stockholm. Vi har sedan i mars förra året (med några kortare avbrott) bott i frivillig karantän i vårt hus på norra Öland. Nu undrar vi om vi kan bli vaccinerade här på Öland eller om vi måste åka till Stockholm.

– Ni kommer att kunna bli vaccinerade på Öland under förutsättning att ni har möjlighet att få båda doserna på samma hälsocentral.

Skyddar vaccinet även mot det muterade viruset?

– Det är lite tidigt att säga ännu, men som det ser ut nu tycks inte virusets mutation påverka effekten av de två tillgängliga vaccinerna.

När skall vi med många eller alla underliggande riskfaktorer men är några år under 70 år få vaccineras??

– Folkhälsomyndigheten håller på att arbeta fram vilka som ingår i riskgruppen och som skall vaccineras i fas 3. Det finns idag inget planerat startdatum.

Jag har varit här i Gärdslösa sedan i mars 2020 och undrar om jag får vaccinera mig här, trots att jag är skriven i Stockholm. Har inga planer på att åka norrut än på ett tag.

– Du kommer att kunna bli vaccinerad på Öland under förutsättning att du har möjlighet att ta båda doserna på samma hälsocentral.

.När kommer en frisk person som är 79 år att vaccineras?

– Alla som är 70 år eller äldre (födda -51) kommer att vaccineras i fas 2. Det är nästa grupp som står på tur att erbjudas vaccination och när det sker i tid beror på tillgång till vaccin. Förhoppningen är att kunna starta med vaccinationerna för den här gruppen i början av mars.

Annons

När kommer en person som är 68 år med dokumenterade underliggande sjukdomar att vaccineras?

– Folkhälsomyndigheten håller på att arbeta fram vilka som ingår i riskgruppen och som skall vaccineras i fas 3.

Vilket vaccin kommer att användas (fabrikat)?

– Det finns idag två godkända vaccin Pfizers och Modernas mot covid-19 för användning i Sverige. Arbetet med fler vaccin pågår och vi förväntar oss att få leverans av dom efter att de har blivit godkända.

Kan vi hoppas på tidigare vaccinering av "stora massan" på grund av att Mörbylånga kommun är pilotkommun?

– Planering för vaccination i fas 4 (personer mellan 18-69 år) pågår just nu. Hur och när det blir är inte klart. Det planeras ingen pilot i samband med den här vaccinationsstarten.

Alla ska ju ta 2 doser vaccin, men alla vuxna väger ju inte lika mycket! Om en vuxen som väger under 50 kg tar 2 doser får den personen rimligtvis i sig dubbelt så mycket vaccin som en som väger ca 100 kg! Varför räcker det inte med en dos vaccin om man som vuxen väger under 50 kg? När räknas kroppen som barnkropp i kg?

– Samma dos behövs till alla vuxna för att kroppens egen immunförsvar sedan ska kunna skapa skydd mot Covid 19-infektion. Att man ger dosen vid två tillfällen är för att det ger ett starkare skydd. Detta är oberoende av personens vikt. Vaccinet är inte utprovat för barn.

(ÖB)
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons