När dricksvattnet sinar, kan Hornsjöns vatten bli aktuellt igen
Fortsätta torrår kan leda till att man åter behöver ta vatten från Hornsjön till dricksvatten på Norra Öland.
– Hornsjön mår väldigt dåligt. Efter 70-talet någon gång har vattenkvalitén blivit sämre och sämre. Det beror delvis på läckage från jordbruket och enskilda avlopp, men en stor faktor är även att vi har mycket dikad torvmark uppströms sjön. Torv släpper organiskt material som kommer ner till sjön och det kan inte brytas ner i den omfattningen som det sjunker ner till botten och skapar syrefria bottnar, lite som man har ute i Östersjön med övergödningsproblematik. Det är inget bra vatten och här ute på norra Öland hade man bara för några år sedan väldigt brunt vatten i kranen, säger Viktoria Nilsson, miljöingenjör på Borgholm Energi.
”Det är inte farligt att dricka, men det är inte jättetrevligt att ha brunare vatten i kranen”Viktoria Nilsson
På grund av vattnets kvalité har Borgholm Energi för tillfälligt slutat filtrera vatten från Hornsjön. Men på grund av vattenbristen och de senaste åren av torka kan Hornsjöns vatten behövas.
– Det kan hända att vi måste börja använda det igen för att det inte finns tillräckligt annars. Vattnet är inte otjänligt. Det är inte farligt att dricka, men det är inte jättetrevligt att ha brunare vatten i kranen, säger Viktoria.
– Vi har ju avsaltningsverket nu som fungerar jättebra, men samtidigt så har vi en vattentäkt här med naturligt vatten i ett jättestort magasin. Så vi vill lägga mycket fokus på att förbättra det vattnet vi har naturligt, fortsätter hon.
– Hornsjön används som ytvattenmagasin för grundvatteninfiltration. Alltså ingen filtrering direkt in i vattenverk utan det infiltreras i Löttorpstäkten och bildar grundvatten.