Högstadiet blir billigare än under förra omgången
Totalt har fyra anbud kommit in för byggnationen av högstadiet. NCC och Hansa Bygg fanns med, precis som under förra anbudsprocessen. Även Skanska deltog med ett dotterbolag. Men tilldelningen går till företaget P&E 63 Invest AB.
I ett pressmeddelande kallar kommunalrådet Henrik Yngvesson högstadiet för ”en av kommunens största satsningar på skolorna i modern tid”.
– Det här är jättepositivt. Nu hoppas vi att det rullar på som det var tänkt, säger han till Ölandsbladet.
P&E bygger skolan och står sedan som hyresvärd de närmaste 20 åren, då kommunen hyr skolan.
En av de stora anledningarna till att P&E vann anbudet var att de lagt den lägsta hyran. Enligt nuvarande beräkningar blir kommunens årliga hyra omkring 7,5 miljoner kronor.
– Det är drygt 800 000 kronor billigare än anbudet i förra omgången, och det innebär att det blir 16 miljoner kronor billigare på 20 år, säger kommunens mark- och exploateringschef Bengt Johansson.
Men han medger också att hyran kan förändras under byggskedet, bland annat beroende på om kommunen vill lägga till önskemål under byggets gång.
– Den verkliga hyran sätts inte förrän bygget är klart, säger Bengt Johansson.
Det senaste anbudsförfarandet blev en långdragen process med överklaganden och avbruten upphandling. Det har lett till kraftiga förseningar av skolbygget. Men enligt både Henrik Yngvesson och Bengt Johansson har kommunen vidtagit åtgärder så att den senaste anbudsprocessen genomförts på ett riktigt sätt.
– Vi har haft juridisk assistans under hela upphandlingen och tilldelningen, säger Bengt Johansson.
Under processen har kommunen begärt in kompletteringar av de anbudsgivande företagen.
– Alla har uppfyllt skallkraven. P&E var mest ekonomiskt fördelaktigt.
2014 gick kommunalrådet Henrik Yngvesson till val på att bygga ett högstadium i Färjestaden. Nu kommer tilldelningsbeslutet endast två dagar före valet 2018.
Har du legat på för att få det klart innan valet?
– Från början var det tänkt att bygget skulle ha stått klart långt tidigare och att skolan redan skulle vara igång. Men visst har det en stor betydelse för trovärdigheten att vi levererar det vi gått ut och lovat.
Bengt Johansson styrker också att valet har spelat en viss roll i processen.
– Inte nu på slutet, men när vi lade upp tidsplanen för senaste upphandlingen så fanns det önskemål om att det skulle vara klart före valet om det var möjligt. Vi tjänstemän ansåg att det låg inom en rimlig tidtabell, men egentligen skulle tilldelningen ha skett redan förra veckan.
Tilldelningsbeslutet kan överklagas inom tio dagar. Sker ingen överklagan är planen att påbörja byggnationen under senhösten.
Kritiker till skolbygget menar att det inte längre behövs, eftersom CIS hinner starta sitt högstadium redan 2019. Men Henrik Yngvesson ser inga problem med det.
– CIS har inte plats för alla och det är en av anledningarna till vi fortsätter byggnationen. Som det ser ut nu kan de inte ta upp alla elever i den norra kommundelen. Vi vill ha ett kommunalt högstadium så att de föräldrar som inte vill sina barn på friskola ska kunna välja kommunalt.