Annons

Expertens lista: Så blir du av med mössen – ”Får ofta samtal om krafs i väggen”

Många öländska hushåll rapporterar nu om möss som söker sig in i hemmen. ”Det är inte ovanligt att de först dyker upp i garaget, för att senare ta sig in i huset”.
Här följer några tips på bästa lockbetet och viktiga åtgärder för att hålla mössen på avstånd.
Öland • Publicerad lördag 07:00 • Uppdaterad måndag 20:26
Mussäkra under diskhon så inte soppåsen blir en buffé för mössen. På bilden en husmus.
Mussäkra under diskhon så inte soppåsen blir en buffé för mössen. På bilden en husmus.Foto: Anticimex

Vintern närmar sig, och hur många möss som söker sig in i våra hem för mat och värme beror till stor del på hur kallt vädret blir. Anticimex har i dagsläget ingen ökning av inringningar, men menar att det än är lite för tidigt att säga om vi står inför en musinvasion.

– De möss vi ofta har problem med nu under höst och vinter är skogsmössen. De börjar komma in nu när det blir kallt i naturen. Har du däremot fått in husmusen så är det förmodligen så att den bor där året om, säger Mats Johansson, skadedjursexpert på Anticimex i Kalmar län.

Annons

Kommer snö i samband med att det är kallt får skogsmössen ett naturligt skydd i skog och mark. Blir det däremot kyligare när det fortfarande är barmark leder det i regel till större problem med möss.

De möss vi ofta har problem med nu under höst och vinter är skogsmusen som vill in i värmen och hitta föda.
De möss vi ofta har problem med nu under höst och vinter är skogsmusen som vill in i värmen och hitta föda.Foto: Anticimex

– Mat och tillträde är de två stora grejerna man bör fokusera på. Lämna inte öppna matvaror och saker som kan lukta samt locka möss i angränsande utrymmen, till din bostad. Det är A och O. Det är väldigt vanligt att man har dem i garaget för att i nästa vecka ha mössen i huset, säger Johansson.

Men det finns en hel del enkla grejer man kan göra.

– De absolut bästa tipsen är de här gamla knepen:

Mata inte fåglar i direkt anslutning till huset

– Det är väldigt vanligt att många gör. Men det ger både möss, råttor och andra djur en lättåtkomlig födokälla. Ska du hjälpa fåglarna, gör det gärna så långt bort från huset du kan.

Kolla över förråden

– Det har varit ett väldigt skörderikt år i år och kanske man förvarar potatis, jordärtskockor eller annan frukt och grönt. Men tänk på att förvara dem i tätslutna behållare. Likaså gräsfrön och annat man använder i trädgården, men nu städar in för säsongen. Stäng in så det inte blir en lockelse för mössen.

”Den där klassiska ostbiten är värdelös i det här sammanhanget, dagen efter har den torkat ut och tappat sin doft, det fungerar bara i Tom & Jerry.”
Mats Johansson

Håll koll på vindsutrymmen

– Förvaringslådor är perfekta gömställen och boende för mössen, allrahelst om lådorna innehåller textilier.

Annons

Håll rent runt huset

– Kanske man ofta struntar i den där sista gräsklippningen nu när man stänger trädgården för vintern. Men jag rekommenderar att man gör det samt ser till att köra den där sista omgången med trimmern runt huset. Växer det vegetation upp mot fasaden blir det lättare för mössen att ta sig in.

Undvik att stapla ved eller trädgårdsmöbler som ska vinterförvaras intill fasaden. Och håll sopbehållare och kompost en bit från huset med lock på.

Täta potentiella ingångar

Det är ganska vanligt att möss letar sig in via rördragningar, framförallt i köket. Se därför till att täta rör under diskbänken. Kolla över att det är tätt runt ytterdörrar, likaså runt ventiler i en grund.

– För en liten mus kan ta sig in genom en springa på fem millimeter då de kan pressa ihop sitt skelett. Det är väldigt små distanser det handlar om.

– Vi får ofta samtal om att det krafsar i väggarna. När vi kommer ut ser vi att det har varit en liten mus i skåpet under diskhon och där det ofta står ett sopkärl utan lock. Det är en lätt måltid för mössen som hoppar i, hämtar mat och springer ut.

Värt att veta

om möss

∎ Vi har tre olika musarter som kan påträffas inomhus i Sverige. Det är husmus samt större och mindre skogsmus.

∎ En mus tar sig in genom ett 5–7 mm litet hål. Det är ungefär som diametern på en penna.

∎ En mus kan hoppa 30 cm.

∎ En mus blir cirka 10 cm, svansen oräknad

∎ En mus blir könsmogen efter tre veckor.

∎ Ett experiment med 24 möss (12 hanar och 12 honor) medförde att antalet möss blev 2 000 efter åtta månader.

∎ En husmus klarar sig utan tillgång till vatten.

Källa: Anticimex

***

Vilka skador kan möss orsaka?

– Det blir oftast inte så svåra skador. De ger sig på livsmedel och smutsar ner med spillning och urin. Men i värsta fall kan de ju gnaga på kablar och elledningar som kan leda till en brand.

Annons

Smittorisk?

– Ser man att mössen har varit i ett paket med knäckebröd ska du inte äta det. Men över lag så bär skogsmössen inte på lika många sjukdomar som exempelvis råttor som lever i avloppssystem.

Om man inte får bukt på musproblemet kan det krävas att man sätter ut godkända musfällor, i första hand rekommenderar Anticimex klassiska slagfällor.

– Med en slagfälla hittar du musen och kan slänga den. Man ska ta det minst farliga alternativet först. Men är det ett stort bekymmer med möss måste man ta till alla medel i verktygslådan - men åtgärden måste motsvara problemet. Ska man använda bekämpningsmedel innebär det dels risker för en sekundär förgiftning och tillför kemiska substanser i naturen; musen kan gå och lägga sig och dö någonstans där du inte vet var den är och skapa andra bekymmer.

Vilket lockbete är då bäst?

– Ladda fällan med något kladdigt som håller doft och konsistens länge. Det kan vara nougat, jordnötssmör eller choklad. Även kaviar eller korv fungerar. Den där klassiska ostbiten är värdelös i det här sammanhanget, dagen efter har den torkat ut och tappat sin doft, det fungerar bara i Tom & Jerry...

Ladda musfällan med något som doftar länge - alltså inte ost.
Ladda musfällan med något som doftar länge - alltså inte ost.Foto: Vladimirs
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons