Oron kring ungdomsbrott: ”Kritiskt vid skolstart” – ”En eloge”
– En eloge till alla inblandade och ungdomarna för vi har haft en väldigt bra sommar. Vi hade en hög oro efter mycket skadegörelse, buskörningar och narkotika i våras, säger Annelie Bergman, verksamhetsutvecklare förebyggande arbete.
– Vi har inte velat gå ut för tidigt för det är kritiska veckor kring skolstarten. Då brukar det hända mycket skit.
– Det har varit lugnare än väntat i sommar, utifrån hur vi haft det tidigare, säger Sofia Eriksson, kommunpolis.
Detta efter en medveten satsning med riskanalys och planering. Socialtjänst och väktare har haft extra koll, varje kväll.
– De har varit väldigt bra på att kommunicera med ungdomarna. Varje vecka har alla som varit i tjänst haft kontakt och stämt av med varandra. Mörbylånga bostad, väktare, fältarbeta, fritidsledare, skolfolk och hamnkaptenen, säger Annelie Bergman.
En lagförändring som började gälla i juli innebär att kommunen delar det brottsförebyggande ansvaret. SSPF-projektet (Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid) har dock redan pågått i ett par år. Med träffar varannan vecka.
– Vi gör tidiga insatser, för att fånga upp ungdomar och barn som är på glid. Och det fungerar bättre än det någonsin gjort i Mörbylånga kommun, säger Jonas Eriksson – enhetschef individ och familjestöd på socialtjänsten.
– Vi har inte väntat in det här utan startat i god tid och sedan gäller det lägga resurserna vi har på rätt sätt, säger Matilda Wärenfalk, kommunalråd.
– Sedan ska man inte underskatta att ungdomar har sysselsättning, där man får egna pengar som ger lugn och en finare sommar, säger Lena Hallengren, gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen.
Vet ni att ungdomar som ni haft lite extra koll på haft sommarjobb?
– Ja, definitivt är det flera stycken av dessa som jobbat, säger Annelie Bergman.
Helena Djukanovic, rektor Skansen- och Alunskolan, konstaterar att samverkan är otroligt värdefull för skolorna och elevernas bästa.
– Nu känns det som vi jobbar tillsammans som det inte gjort tidigare, det är inte skolan för sig utan alla pratar om vilka utmaningar och hur vi hjälps åt. Det är en jättevinst. Vi har minskad skadegörelse på Skansenskolan, satsningen på utemiljön där har gjort jättestor skillnad.
Vad säger erfarenheten, vilka brott brukar öka i samband med skolstart?
– Två veckor innan skolstart är man på tårna gällande skadegörelse på skolgårdar men det har varit lugnt på den fronten, säger Sofia Eriksson.
När är risken för narkotikaproblem större?
– Det finns risker när man träffar nya människor och kompisar, som gymnasiet. Men jag skulle inte säga att den farhågan finns i Mörbylånga kommun. Narkotika finna absolut, men är inget stort problem här.
Annelie Bergman kommer under hösten jobba med en kartläggning, där familjer, gymnasieungdomar och personal som jobbar med unga får svara på hur de upplever läget.
– Sedan ska en arbetsgrupp jobba fram förbättringsförslag som vi sedan ska klubba och genomföra. Det är en gedigen insats som vi ska ha nytta av alla år framöver. Det känns om vi har bra tajming.