Annons

Går mot trenden – Barnantalet stiger på östra sidan: ”Når en topp”

Låga födelsetal bekymrar kommunledningen i Borgholm. Men östra sidan bryter trenden.
– Det är jätteroligt att landsbygden växer, säger Anna Landefrö, rektor på Runstens förskola.
Runsten • Publicerad 8 november 2022
Edwin och Carl Svensson på Runstens förskola vid den nybyggda entrén.
Edwin och Carl Svensson på Runstens förskola vid den nybyggda entrén.Foto: Privat

Kommunledningen i Borgholm känner oro över att det föds för få barn i kommunen vilket är en negativ trend de sett i flera år. Som tidningen tidigare skrivit väntas födelsetalet för 2022 landa på 53 barn, en nedgång med hela 27 procent.

– Siffran (antalet födda) bör vara högre och vi måste göra allt för att vända den trenden. Att tillskapa villatomter, att fixa hyresrätter, vi måste göra allt för att attrahera barnfamiljer i större utsträckning, sa kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Annons

Det negativa födelsenettot verkar dock inte beröra Runstens förskola där antalet inskrivna barn för 2023 ökar.

– Det är jätteroligt att landsbygden växer, säger rektorn Anna Landefrö som varit rektor på förskolan de senaste fem åren.

Idag är det 40 barn inskrivna på förskolan. Carl Svensson, Edwin Jonasson och Alvin Cedergren tar av sig överdragsbyxor efter en stunds utelek.
Idag är det 40 barn inskrivna på förskolan. Carl Svensson, Edwin Jonasson och Alvin Cedergren tar av sig överdragsbyxor efter en stunds utelek.Foto: Privat

– Under de här fem åren kan vi konstatera att vi når en topp vårterminen 2023. Då visar prognosen på 49 barn. Barnantalet varierar ju från termin till termin, men det är en ökning för vår del.

Idag är det 40 barn inskrivna på förskolan. Snart ökar alltså antalet barn med nästan 20 procent. Anna Landefrö har en teori på uppgången.

– När politiken är lyhörda inför de behov vi ser och väljer att satsa på förskolan och barnen, då tror jag att det inger framtidshopp som i sin tur ger ringar på vattnet. Det ökar chansen att människor vill bosätta sig här.

Ellie Hautajärvi, Molly Olsson och Alvin Cedergren vid Stackens entré på Runstens förskola.
Ellie Hautajärvi, Molly Olsson och Alvin Cedergren vid Stackens entré på Runstens förskola.Foto: Privat

Runstens förskola är rustade för att ta emot ökningen av antal barn. Bland annat har byggnaden fått en ny entré och i skrivande stund håller det på att byggas ett vindskydd. Vindskyddet kan fungera både som en arena för undervisning och utomhuslek, matplats men också som skydd mot stark sol och regniga dagar.

– Vi har, lite unikt för Runsten skulle jag säga, ett nära samarbete med det allmänna biblioteket dit vi har integrerat lokalerna. Vi har även tillgång till gympasal precis inpå knuten och vi håller på att arbeta vidare med utomhusmiljöerna.

Elmer Ekfeldt, Max Söderberg Flod och William Blomberg kollar hur bygget med vindskyddet fortskrider.
Elmer Ekfeldt, Max Söderberg Flod och William Blomberg kollar hur bygget med vindskyddet fortskrider.Foto: Privat

Kommer du behöva anställda fler pedagoger?

– Man brukar ju säga att man får anpassa kostymen... Och den här gången behöver vi gå upp en storlek för att möta behovet.

Hon uppskattar att ytterligare 1,25 procents tjänst kommer behövas. Idag arbetar åtta personer på Runstens förskola, dock jobbar alla inte heltid utan tjänstgöringsgraden ligger på 7,25 procent.

I sandlådan leker Anna Berneke och Edwin Jonasson, här tillsammans med Alva Petersson, personal.
I sandlådan leker Anna Berneke och Edwin Jonasson, här tillsammans med Alva Petersson, personal.Foto: Privat
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons