Annons

Skolskjutsarna: Försvarar indragna bussar – ”Inte oroliga”

Risk för att tappa massor av elever och drygt åtta miljoner i skolpeng. Skolskjutsförslaget har väckt känslor – Anna-Karin Almswik (S) svarar:
– Vi har beställt bussarna tidigare och kommer inte stå för det framöver.
Öland • Publicerad 15 december 2023
Anna-Karin Almswik (S), ordförande i utbildningsnämnden i Mörbylånga.
Anna-Karin Almswik (S), ordförande i utbildningsnämnden i Mörbylånga.Foto: David Winberg, Kenth Jönsson

– Jag vill inte svara på hur KLT kommer göra. Men vi har beställt bussarna tidigare och kommer inte stå för det framöver, konstaterar Anna-Karin Almswik (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Annons

Innan har det framstått som att man kan betala för skolskjuts men nu framgår det att det inte ens går bussar.

– Ja, är det så att vi varit otydliga med information så får vi ta till oss den kritiken.

Framöver blir barnfamiljerna tvungna att lösa skjutsen själv till Gårdby från Runstensområdet, det blir inte lätt att fortsätta gå i skolan där?

– Vi är väl medvetna om att det är såhär men vi måste titta på hur lagstiftningen ser ut och hur andra kommuner gör.

Enligt Anna-Karin Almswik går det i nuläget 102 elever på Gårdby skola.

Hur ser ni på att skolan kan tappa ett 30-tal elever på ett bräde, med skolpeng därtill?

– Vi har varit i kontakt med rektorn på Gårdby skola och är inte oroliga för att undervisningen ska försämras om det blir färre elever, vi har fullt förtroende, säger Anna-Karin Almswik.

– Vi är stolta över det fria skolvalet och det är viktigt att skolpengen följer med till skolan som sköter undervisningen.

Men tror du att man i Runstensområdet just nu känner att det finns ett ”fritt skolval”, när deras barn inte kan ta sig till det som är närmsta skolan för dem utan att köra själva?

– Det förstår jag. Självklart känner många besvikelse, men vi kommer följa lagstiftningen.

Fakta

Skolpengen från Borgholms kommun

Kostnader för interkommunal ersättning till Mörbylånga kommun för åren 2020-2023 som avser förskoleklass, grundskola och fritidshem. (Siffrorna inkluderar alltså inte pengar som går till friskolor)

2023: 8 136 402 kronor

2022: 5 699 850 kronor

2021: 4 810 501 kronor

2020: 6 178 243 kronor

Annons

Drygt åtta miljoner kronor betalar Borgholm i skolpeng (se faktaruta) till Mörbylånga 2023, hur många kronor kvarstår efter den här förändringen tror du?

– Jag kan inte ge något svar på det.

Vad har ni fått för reaktioner från folk om det här förslaget?

– Det är en del som hört av sig och är besvikna och oroliga, främst familjer som bor i Borgholm som har barn i Gårdby skola.

Hur tänker du kring det?

– Jag har samma inställning som innan och står bakom beslutet, samtidigt som jag har full respekt för folks reaktioner och tankar.

Förändringen innebär även att Mörbylånga kommun slutar betala skolskjuts till och från fritidshem (oavsett vilken kommun du kommer från), något som enligt kommunens uppgifter påverkar 300 barn.

– Det är föräldrarnas ansvar att hämta och lämna sina barn på fritidshem, där har vi ingen skyldighet. Vi har varit mer generösa än lagen kräver och delat ut busskort till alla, men i själva verket är det inte så många som nyttjar skolskjutsen utan hämtar barnen själva.

Beslutet om nytt skolskjutsreglemente förväntas tas på kommunfullmäktigemötet på måndag, 18 december.

– Om beslutet går igenom kommer vi ha ett reglemente som är mer likt det som andra kommuner har, till exempel Borgholm och Kalmar.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons