Annons

Högst halter i Sverige: Outforskat PFAS-ämne i dricksvattnet – ”Avråder ingen från att dricka”

Det kommunala dricksvattnet i Färjestaden innehåller landets högsta halter av PFAS-varianten TFA. Men det är oklart hur farligt TFA är för människor.
– Vi avråder inte alls någon från att dricka kranvatten. Däremot är det en viktig fråga för samhället, för kommunerna att ta tag i, säger Therese Börjesson på Naturskyddsföreningens som ligger bakom undersökningen.
Färjestaden • Publicerad 23 oktober 2024 • Uppdaterad 24 oktober 2024
Naturskyddsföreningens prov visar att en bostad i Färjestaden har högre halter av TFA än någon av de andra platserna som testats.
Naturskyddsföreningens prov visar att en bostad i Färjestaden har högre halter av TFA än någon av de andra platserna som testats.Foto: Pressbild

Naturskyddsföreningen har testat dricksvattnet från 64 fastigheter runt om i Sverige för PFAS och TFA. Föreningen har bett medlemmar ta stickprover på det kommunala vattnet i sina egna kranar, som sedan testats. Det är alltså inte det utgående vattnet från vattenverken utan direkt ur kranen.

Ett hushåll i Färjestaden var med i undersökningen och det vattnet visade på låga halter PFAS, däremot var den uppmätta halten av TFA högst av alla vattenprover. TFA, eller trifluorättiksyra, är en variant av PFAS som vetenskapen ännu inte har så bra koll på.

Annons

– Det läskiga är att man vet väldigt lite om den och att den verkar finnas överallt, säger sommarölänningen Mattias Öberg som är docent i toxikologi vid Karolinska institutet.

Enligt Naturskyddsföreningens undersökning hittades 870 nanogram TFA per liter vatten i dricksvattnet i Färjestaden. Det är högst halt av alla prover i landet – men det är också högst oklart vad det innebär. Till skillnad från ”vanliga” PFAS finns inget tydligt gränsvärde för vad som är tillåtet.

– Det är lite komplicerat när det gäller gränsvärden för TFA. Det är inte med på den lista som Sverige har över gränsvärden, så strikt talat är det inte över något gränsvärde i Sverige, säger Therese Börjesson som är chef över Naturskyddsföreningens miljögiftsavdelning.

Mattias Öberg, Karolinska institutet.
Mattias Öberg, Karolinska institutet.Foto: Erik Flyg

– Men EU har en nivå på 500 nanogram per liter gällande alla PFAS och då är ju Färjestadens 870 över de.

TFA hittas allmänt i högre halter än andra PFAS och enligt Naturskyddsföreningen kan TFA inte brytas ner eller renas på något effektivt sätt.

Men hur farligt är det?

– Alla ställer samma fråga som du. Vad är det och hur farligt är det? Sanningen är att vi inte vet mycket. Det har inte gjorts så många experiment i labb. Det är svårjobbat då det dunstar lätt, vi vågar inte ta in det i labben, säger Mattias Öberg.

TFA är svårt att få bort från naturen, men det försvinner snabbt ur kroppen.

Fakta

Vad är PFAS

Vad är PFAS?

PFAS är inte ett enda ämne utan omkring 15 000 ämnen med liknande egenskaper. De är syntetiskt framställda och kallas ofta för evighetskemikalier eftersom de aldrig bryts ner i naturen.

Vad är TFA?

TFA, eller triflourättiksyra, är en sorts PFAS som kallas ultrakort och bland annat är en nedbrytningsprodukt från ämnen som används i stora mängder, exempelvis vissa köldmedier, bekämpningsmedel och läkemedel.

Vad används PFAS till?

PFAS-ämnen stöter bort fett, smuts och vatten. De används bland annat i stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer, bekämpningsmedel och skönhetsprodukter.

Är PFAS farligt?

Studier visar en koppling mellan exponering för vissa PFAS-ämnen och: sämre vaccinsvar hos barn, lägre födelsevikt, leverskador, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar, sköldkörtelrubbningar, testikelcancer, njurcancer, försämrad förmåga att få barn.

Källa: Naturskyddsföreningen

– Det som talar för att det är mindre giftigt är att det inte lagras i kroppen. Men om man under lång tid utsätts för det genom dricksvattnet så är det så klart inte bra, fortsätter Öberg.

Therese Börjesson är inne på samma linje.

Annons

– Det är viktigt att komma ihåg att detta inte är akut giftiga ämnen som gör att du blir sjuk direkt. Det vi oroar oss för är höga nivåer under lång tid.

– Det har inte hunnit forskas så mycket på det här. Men vi vet att det är skadligt för vattenlevande organismer och det finns även indikationer på att det är skadligt för reproduktionen. Tyskland vill klassa TFA som reproduktionsstörande.

Varför just vattenprovet från Färjestaden visar så höga värden har varken Naturskyddsföreningen eller Mattias Öberg något svar på.

Therese Börjesson, Naturskyddsföreningen,
Therese Börjesson, Naturskyddsföreningen,Foto: Pressbild

– Jag vet inte varför Färjestaden sticker ut. Vissa ställen med höga värden brukar ha en industri eller verksamhet nära och det har diskuterats om bekämpningsmedel kan ligga bakom, säger Öberg.

Naturskyddsföreningen menar att man kan fortsätta att använda det kommunala vattnet utan att oroa sig.

– Vi avråder inte alls någon från att dricka kranvatten. Däremot är det en viktig fråga för samhället, för kommunerna att ta tag i. Jag tycker att det kan vara bra för kommunen att titta på var de höga halterna av TFA kommer ifrån, säger Therese Börjesson.

– Vi tycker att det viktigt att belysa frågan och börja göra fler mätningar. Vi vill få ner halterna av TFA och förbjuda PFAS samt sanera förorenade områden.

”Vi avråder inte alls någon från att dricka kranvatten. Däremot är det en viktig fråga för samhället, för kommunerna att ta tag i.”
Therese Börjesson
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons