Alexander Jensen: Alexander Jensen: Varför äter vi kroppkakor trettondagsafton?
Då samlas hela familjen eller släkten och avnjuter tillsammans vår landskapsrätt, som har förknippats starkt med Öland sedan 1700-talet. Kroppkakor på trettondagsafton är en lång och stark tradition.
– Det är sjukt mycket kroppkakor som äts då, sa Bosse Olsson från Evas Kroppkakor som brukar sälja ungefär 3 000 kroppkakor den dagen.
– Ja, det är en lång tradition och det blir mer och mer. Den har spridits till sommarhusägarna också. Det är väl den dagen som borde vara kroppkakans dag, säger Eva Petersson, som driver Ninnis Kroppkaksbod.
Jag blev fundersam på varför traditionen har uppstått och när. Men jag har inte fått något svar från de jag pratade med.
– Det vet jag faktiskt inte. Men så länge jag kan minnas är det så, sa författaren och min tidigare kollega Rolf Nilsson som brukar ha koll på det mesta.
– Jag vet inte heller men det räcker med tre gånger för att det ska bli en tradition, det behöver inte vara svårare än så. Jag kan tänka mig att det uppstod genom att man ville bjuda på en sista festmåltid som ett avslut på helgerna, sa Eva Petersson.
Bosse Olsson var inne på samma spår.
– Jag kan tänka mig att många hemvändare åker tillbaka efter trettonhelgen. Då vill man festa till det med en kroppkaksmiddag eftersom det tar ett tag innan hela familjen eller släkten samlas igen.
Hur som helst, kroppkakan är älskad på Öland. Men på fastlandet är den ingen självklar hit. Jag vet många fastlänningar som har väldigt svårt för kroppkakor. Det gnälls på smaken, konsistensen och allt möjligt. I veckan hörde jag en som nöjt berättade att det i år hade gått att äta en utan kväljningar.
Min fru var av samma uppfattning när hon flyttade hit.
– Något som kräver lingon, smör och grädde för att kunna ätas kan inte vara gott, sa hon vid första kroppkaksmiddagen.
Men hon insåg ganska snabbt att bo på Öland och inte gilla kroppkakor är som att jobba i hemtjänsten och inte gilla kaffe. Det tog lång tid för henne men hon lärde sig att uppskatta kroppkakan och nu tio år senare älskar hon den.
Självklart skulle även vi äta kroppkakor på trettondagsafton. Men skulle vi köpa eller prova att göra egna? Vi gjorde det för några år sedan, men resultatet i grytan ville vi inte äta. Det var en grå och grynig sörja som inte liknande kroppkakor alls. Det var så hemskt att vi fick slänga oss i bilen och köpa på närmaste kroppkaksbod, vilket vi har gjort sedan dess.
Men min fru tyckte det var dags för revansch och tog ansvaret helt och hållet för baket. Den här gången hade vi gjort researchen väl och hittat ett mycket trovärdigt recept, nedskrivet av en öländsk farmor.
Min fru var nervös under hela baket men det såg lovande ut under hela processen. Det var med spänning som vi serverade de fina kroppkakorna på tallrikarna.
Jag gjorde ett snitt i de rykande kroppkakorna, lade i en klick smör, sedan lingon och toppade med grädde. Det smakade ljuvligt och kroppkakskoman efteråt har aldrig varit skönare. Det är riktigt imponerande att en värmlänning kan göra så goda öländska kroppkakor.
Sedan den dagen älskar jag henne lite mer.