Borgholm allt soligare – satsning växer: ”Självklart”
Solcellsbranschen är glödhet vilket Borgholms kommun är med och bidrar till. Allt fler tak på kommunägda fastigheter pryds med solcellspaneler.
– Målsättningen är att hålla en hög takt på solcellssidan och vi bör ligga på en nivå runt 100 – 150 kilowatt i installerad effekt per år. Där vi bygger nytt tittar vi självklart på att sätta upp solceller och när vi renoverar tittar vi på förutsättningarna, förklarar Lars-Gunnar Fagerberg, teknisk chef.
Mer om kommunens el
Så mycket förbrukar kommunen per år: cirka 7,6 miljoner kilowattimmar.
Så mycket solel beräknas kommunen producera under 2022: 35 000 kilowattimmar.
Åkerboskolans kommande solpaneler har 28 kilowatt i effekt, Ekbacka 2 – 4 86 kilowatt.
150 kilowatt i installerad effekt ska ge tillbaka knappt 160 000 kilowattimmar i årsproduktion, ett välkommet tillskott även om kommunen för stunden betalar billigt för elen, 39 öre per förbrukad kilowattimme.
– Alla är nog full medvetna om att vi har ett gynnande avtal idag, men det går knappast att teckna ett sådant igen, fortsätter Lars-Gunnar Fagerberg.
Om vi jämför med 2020, hur mycket mer egen el från solceller handlar det om, en fördubbling jämfört med då?
– Kanske till och med mer, bara i närtid har vi driftsatt 125 kilowatt i installerad effekt: Gärdlösa förskola, tennishallen och Ekbacka 2 – 4. Och mer tillkommer, säger driftansvarig Elias Kristmansson.
Där, bland tillkommande, finns nya Åkerboskolan, vars solceller beräknas ge 25 000 – 30 000 kilowattimmar i årsproduktion, och där finns också nybyggnationen vid Gärdslösa skola.
– Och sedan Ekbacka särskilt boende när det står klart 2024, tillägger Elias Kristmansson.
– Plus icke planerade satsningar, inflikar Lars-Gunnar Fagerberg.
Återbetalningstiden beräknas till 8 – 10 år.
– Vi har fått i uppdrag från politiken att lite mer omfattande satsa på energibesparade åtgärder, vilket kan vara allt från belysning till att producera egen el. Och det har ju extra aktualitet nu, säger Lars–Gunnar Fagerberg.
– Det ligger i tiden, vi har en växande ambition och vill man satsa än mer kan vi snabbt lösa det, förklarar Elias Kristmansson och avslutar digitalt.
– Målsättningen är att under 2023 visualisera kommunens elproduktion i realtid. Att man till exempel via kommunens hemsida ska kunna se att den här timmen producerade vi så mycket el.
”Målsättningen är att hålla en hög takt på solcellssidan.”Lars-Gunnar Fagerberg