Det började som hobby för pensionärer – har blivit formidabel succé
– Vi blev pensionärer ungefär samtidigt och ville ha något att göra. Men inte trodde vi att det skulle bli en sådan framgång.
Det säger Sven Ekberg när vi träffar honom och Lars-Olof Forsberg nästan på dagen tio år sedan den första öländska rapsoljan såg dagens ljus.
– Jag var ute och cyklade och såg alla solgula och vackra rapsfält och blev nyfiken på hur man använder den. Vi spånade vidare och kom fram till att det kanske skulle gå att ta fram en öländsk matolja.
Oljan skulle naturligtvis vara ekologisk och kravodlad och efter kontakt med Felix Everbrand på LRF hittade de MaGi lantbruk i Gillsättra, hos Anders och Jimmy Johansson.
– Vi skickar all raps till Skeby i Västergötland. Där avskiljs vår raps från övriga och pressas sedan, säger Anders.
När Lars-Olof Forsberg tog kontakt med Skeby fick han veta att de hade 1 000 liter ekologisk olja från Öland som de kunde få köpa och Lars-Olof tvekade inte. Det skulle räcka till 2 000 flaskor.
– Jag tyckte nog att det var lite i mesta laget, kunde vi inte börja med hälften, skrattar Sven.
Det visade sig att de kunde köpa det dubbla redan i starten. Det gjorde de vilket ledde till att de kunde göra i ordning 4 000 flaskor. De tog slut på några veckor! Ny olja inhandlades och ytterligare 4 000 flaskor såldes till skördefesten samma år. Tala om succé!
– Men vi var tvungna att hitta en lokal där vi kunde tappa upp oljan på flaskor och etikettera dem. Först trodde vi att vi kunde vara hemma i köket, men det gick ju inte, säger Sven.
Istället fick de låna en lokal hos Birgittas Matbod över helgerna. Till sin hjälp hade de några vänner som också var pensionärer. När verksamheten växte blev det opraktiskt och istället fick de hyra in sig hos hos Borgens konserver. Men fortfarande ett par år skedde allt för egen hand när de öländska pensionärerna tappade oljan på flaskor, etiketterade dem och skruvade på kapsylen.
– Till att börja med numrerade vi varje flaska också, men i längden gick ju inte det. De längre numren fick helt enkelt inte plats på etiketten.
”Det finns inget som slår Öland som varumärke”Sven Ekberg
Både Sven och Lars-Olof har numrerade flaskor därhemma och menar att det kan bli rariteter så småningom. ”Är det någon som har en sådan så var rädd om den”.
– Sedan ett par år sker hela processen i Skeby, det underlättar väldigt mycket eftersom det har blivit så stor efterfrågan på oljan, idag säljer vi 40 000 flaskor.
Från början fick Sven och Lars-Olof åka runt på Öland och knacka dörr för att besöka tänkbara butiker från norr till söder och berätta om den öländska rapsoljan. Fortfarande sköter de alla leveranser till kunderna på Öland helt själva, Sven på norra och Lars-Olof på södra.
– Vi har ett 90-tal olika återförsäljare på Öland och 95 procent av all olja säljs här, säger Lars-Olof.
Det började med naturell rapsolja det första åren men idag finns det sex smaker. Det är fortfarande den naturella oljan som säljs mest och på andra plats kommer chili/vitlök.
– Det var ett samarbete med Karin Fransson som gjorde att vi tog fram flera olika smaker, till att börja med blev det backtimjan och citrongräs. Hon är en mästare på smaker och har hjälpt oss väldigt mycket, säger Sven.
Både han och Lars-Olof menar att samarbetet med Karin har gjort mycket för att marknadsföra oljan, men framförallt att det tydligt framgår att den är öländsk och dessutom ekologisk och kravmärkt.
– Det finns inget som slår Öland som varumärke.
För ett par år sedan ökade sortimentet när man tog fram jordgubbsvinäger och därefter rostade rapsfrön som bland annat säljs till restauranger och bagerier. Men som också används av privatpersoner, bland annat i gröten eller till frukostfilen. Och lagom till 10-årsjubileet kommer ytterligare en ny produkt.
– Det är en grillolja som vi tror skall bli omtyckt, den är också smaksatt och kan användas bland annat till marinering. Och är det någonstans det grillas på sommaren så är det väl här på Öland, säger Sven.
Hur är det då med tillgången till ekologisk raps? Förutom MaGi lantbruk tas den öländska rapsoljan från Mysinge men Anders Johansson konstaterar att det kan vara känsligt med odlingarna när det inte regnar ordentligt.
– I år har jag redan fått vattna 30 millimeter två gånger för att det skall bli någonting att skörda. Och varje gång skjuter elförbrukningen i taket. Också priset på reservdelar till vattenanläggningen har skjutit i höjden.
Likaså har transporter och inköp av utsäde blivit väldigt mycket dyrare. Och det gäller även transporterna från Skeby tillbaka till Öland.
Anders konstaterar att det trots frånvaron av regn ser bra ut med rapsodlingarna det här året.
– Det var skönt att höra, nu släppte lite av min oro, säger Lars-Olof Forsberg som vet hur eftertraktad oljan är, inte bara på Öland.
– Vi levererar till återförsäljare på ett 30-tal platser på fastlandet. Dit skickar vi oljan på olika sätt medan vi här på Öland kör ut den till de 90-talet återförsäljarna.
Ekberg & Forsberg – öländska smaker
Startade 2012 ett samarbete med MaGi lantbruk. Första produkten blev naturell, ekologisk och kravmärkt olja.
Flera smaker följde: backtimjan, citrongräs, ramslök, basilika/lime, chili/vitlök och saffran/apelsin.
I sortimentet finns även jordgubbsvinäger och rostade rapsfrön. Och årets stora nyhet Öländsk grillolja.
Oljan säljs även i presentförpackningar, dels med tre sorters olja, dels med vinäger och olja.
Ekberg & Forsbergs tips: Blanda enkel Ölandsdressing – tre delar rapsolja, en del jordgubbsvinäger, salt och peppar.