Orangeri och gym – så blir nya äldreboendet i Färjestaden
– Vi har lämnat in bygglovet och parallellt med detta ska det nu ut på upphandling. Vi har hållit på med den här frågan länge och det har varit en utmaning med många hinder längs vägen, sa kommundirektör Ann Willsund förra veckan och sa sig ha förhoppningar om att bygget ska kunna stå klart sommaren 2026.
– Att vi är här nu känns väldigt bra men det kommer nog inte vara en rak och grusfri resa framåt. Vi har med i beräkningen att det blir överklagat.
Ölandsbladet har fått ta del av kommunens ritningar för Björnhovda 25:446, det obebyggda markpartiet intill förskolan Bärnstenen där boendet ska byggas.
Ann-Katrin Ståhl, socialchef i Mörbylånga kommun, hoppas nu att tidsplanen håller.
– Vi har väntat länge på detta äldreboende. Jag hoppas det kan stå klart 2026, men jag vet samtidigt att sådana här byggprojekt kan dra ut på tiden, säger hon.
Som socialchef har hon fått vara med och planera hur man vill ha det.
– Vi hade sedan tidigare en liten grund för hur vi skulle vilja ha det och har därefter fortsatt jobba på dessa gamla ritningar. Nu jobbar man en hel del med hur utemiljön ska se ut, bland annat planeras det för ett orangeri på innergården.
Förändringen från tidigare skisser är att det planeras för sex servicelägenheter som ska finnas på bottenplan. Det är lägenheter man kan bo i utan att ha beslut om särskilt boende.
– Det kan exempelvis vara om en maka eller make får plats på särskilt boende, men inte du själv. Då kan du bo i lägenheten i samma hus och ha närhet till din anhörige.
Dessa lägenheter rymmer två rum och kök och skulle man se att behovet förändras kan dessa göras om till tolv äldreboendeplatser.
”Vi har väntat länge på detta äldreboende. Jag hoppas det kan stå klart 2026, men jag vet samtidigt att sådana här byggprojekt kan dra ut på tiden”Ann-Katrin Ståhl, socialchef i Mörbylånga kommun
Den vinkelformade byggnaden blir på fyra våningar varav den översta är en vindsvåning. På bottenvåningen kommer kök och matsal husera, samt de sex lägenheterna. Utöver detta planerar man även för en samlingslokal där utbildning kan hållas för personal samt olika aktiviteter för de äldre.
– Det kan vara allt från gymnastik till dans. Sedan planerar vi för ett gym, ett utrymme vi inte har på våra boenden idag. Det känns jättebra och viktigt att kunna erbjuda någonstans att hålla igång sin fysiska förmåga. Intill detta kommer det även finnas ett utrymme där man kan vara om man bokar exempelvis fotvård eller frisör.
Vad gäller boenderummen kommer dessa bli på våning två och tre. Det blir fyra avdelningar med totalt 48 rum.
– Vi har varit med och sett till att vi uppfyller alla de krav som behövs för vår personal och deras arbetsmiljö, att det ska vara trivsamt. Vi har varit noga med hur vi utformar gemensamhetsutrymmen och att det ska bli så bra överblick och smidigt som möjligt. Det som möjligtvis oroar oss lite grann är att man har dragit ner på storlekarna för de gemensamma balkongerna, där hade vi gärna sett att de varit större.
Hur ser läget ut idag? Står många i kö för en plats till särskilt boende?
– Det fluktuerar lite fram och tillbaka. Som det ser ut nu så har vi en kö framför allt när det gäller till demensplatserna. Ett behov som är lite av akut karaktär, det är att vi hade behövt fler korttidsplatser.
Kommunen har åtta sådana platser på Rönningegården i Mörbylånga. Under våren har dessa inte räckt till och man har då fått köpa plats i Kalmar kommun.
– Vi har ett avtal kommuner emellan i södra Kalmar län där vi hjälper varandra när det gäller korttidsplatser och det har varit jättebra för vår del. Vi har haft två till tre patienter som haft sin korttid, i olika perioder, där under maj månad. Förra året hade vi en annan situation och kunde då hjälpa Nybro kommun när de hade det tufft.
Vad gäller boendeplatser har kommunen tre månader på sig att verkställa en plats.
– Hittills har vi klarat det, men vi ser att det blir tuffare och tuffare. Så det här boendet är efterlängtat och nu väntar vi bara på att bygget ska kunna dra igång, avslutar Ann-Katrin Ståhl.