Annons

Nu hotas Rami av utvisning

I början av oktober skrev Ölandsbladet om Migrationsverkets beslut att utvisa Imam Nazar Rezai, elev på Åkerboskolan som i dagarna fyllde 12 år.Nu har även en annan elev på skolan fått utvisningsbeslut: Imams familjehemsbror Rami Khuda Rezai, 13 år, har fått samma besked.– Han har ännu starkare skyddsskäl, menar Sofie Gustafsson Fohlin, lärare på Åkerboskolan och i vars familj Imam och Rami numera rotat sig.
Löttorp • Publicerad 3 november 2017
Rami Khuda Rezai fyllde i dagarna 13 år. Han kom till Sverige för två år sedan och har nu fått utvisningsbeslut. Foto: Kenth Jönsson
Rami Khuda Rezai fyllde i dagarna 13 år. Han kom till Sverige för två år sedan och har nu fått utvisningsbeslut. Foto: Kenth Jönsson

I Sveriges Televisions program "Uppdrag granskning” sa Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik att "i stort sett alla ensamkommande barn från Afghanistan får stanna”.

Men på Åkerboskolan finns alltså två elever, två kusiner, som både fått utvisningsbeslut. Båda besluten överklagas till högre instans.

Annons

Kusinerna växte upp i provinsen Baghlan.

Rami Khuda Rezais föräldrar skickade iväg honom efter det att han fått ett hotbrev från talibanerna som ville att han, som äldste sonen i familjen, skulle ansluta sig till dem.

– De hade skickat mig till läger i Pakistan där jag fått lära mig att kriga, säger Rami Khuda Rezai.

– Min pappa sa när vi fått brevet att jag måste åka.

Flykten från Afghanistan gjorde han tillsammans med sin farbror och hans familj samt två kusiner.

Via Tyskland hamnade man i Malmö för att slutligen komma till Grankullavik.

Kusinerna bodde först hos sin släkting och hans familj, men bor sedan december 2016 i familjehem, hos Sofie Gustafsson Fohlin och hennes familj.

– Det var barnens gode man som berättade att de behövde ett familjehem. Vi hade pratat om det tidigare hemma och nu tog vi chansen. Det här var två pojkar som jag träffade i skolan och som jag tyckte om, säger Sofie Gustafsson Fohlin.

Ramis farbror (fru och fyra barn) beviljades tidigare i år permanent uppehållstillstånd i Sverige. De har även flyktingstatus och resehandlingar, det vill säga svenska pass. Migrationsdomstolen ansåg att området där de kommer från och släkten därifrån är bevisat hotade av talibanerna.

Men i fallet Rami Khuda Rezai anser Migrationsverket inte att hans skäl för att få stanna håller.

Annons

Dels tvivlar man på äktheten i det hotbrev från talibanerna som åberopats, dels anser man att provinsen där hans familj lever (mamma, pappa och fem syskon) är tillräckligt säker, dels att familjemedlemmar ska kunna finnas på plats och ta emot honom på flygplatsen.

Migrationsverket har gjort upp en färdplan och skriver:

”Även om säkerhetsläget är föränderligt och därmed svårbedömt finner Migrationsverket att våldet längs vägarna mellan Bamyan och Baghlan i dagsläget inte är så omfattande att alla och envar som färdas längs dessa vägar riskerar att skadas”.

Rami Khuda Rezai har inte varit i kontakt med sina föräldrar sedan slutet av förra året. Då fick han veta att de flyttat till en annan ort i provinsen.

Han går i sjunde klass på Åkerboskolan och pratar bra svenska.

Är det svårt att lära sig svenska?

– Det är jättelätt, säger Rami Khuda Rezai snabbt.

– Han är en språkbegåvning, tillägger Sofie Gustafsson Fohlin och berättar att han lärt sig engelska snabbt också.

– Jag vill gärna lära mig andra språk också, poängterar Rami.

När Rami Khuda Rezai berättar om skolan i Afghanistan berättar han om en tuffare skolgång där än här:

Annons

– Hade vi några fel på våra läxor fick vi hårda straff, berättar han.

Vad tänkte du när du fick reda på utvisningsbeslutet?

– Jag kände mig ensammast i hela världen. Jag ville verkligen gråta samtidigt som jag inte ville tänka på det.

På sin fritid sysslar Rami Khuda Rezai med idrott. Han är forward i fotboll och målvakt i innebandy.

När jag frågar om vad han vill bli när han blir stor blir svaret detsamma som många killar i hans ålder drömmer om:

– Jag vill bli som Zlatan eller ännu bättre och spela i svenska landslaget.

– Eller så vill jag bli polis.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons