Osäker framtid för bönderna: Stor oro – ”Då kan det bli katastrof”
De höga priserna kombinerat med kriget i Ukraina gör osäkerheten inför framtiden stor vilket ställer till stora bekymmer för lantbrukarna.
– Det är alltid stora utgifter nu på våren för bönderna då vårbruket ska igång och intäkterna ska in i höst. De höga priserna gör att det frestar på likviden, säger Linda Olsson, lantbruksrådgivare på Ölands Bank, och fortsätter:
– Jag bedömer att läget är allvarligt just nu och det kan bli ännu värre om utvecklingen går åt fel håll. Gud förbjude om vi får torka igen och lantbrukarna inte kan skörda allt som de sår nu på våren. Då kan det bli katastrof.
Det är komplext och svårt att ge en generell bild. Alla bönder drabbas av de höga priserna men påverkas olika beroende på vilken inriktning de har på sitt lantbruk.
För exempelvis mjölkbönder och köttbönder ser läget bättre ut då avräkningspriserna för mjölk och kött har varit väldigt bra. Prognosen framåt har också sett bra ut även om kriget i Ukraina gör det svårbedömt.
– Vi är ganska mjölkintensiva här på Öland och där har det gått förhållandevis bra eftersom det har varit ett historiskt högt avräkningspris på mjölken. Förra årets skörd var också bra och den matar de djuren med just nu.
Många bönder binder kraftfoderpriserna på hösten för ett år. Just nu har de alltså bra priser men det är ingen som vet hur priserna kommer att vara till hösten.
– Mycket av spannmålen på världsmarknaden kommer från Ryssland och Ukraina. Sedan kan utbudet påverkas ytterligare om delar av världen drabbas av torka eller översvämningar.
Läget blir ännu värre om prisökningarna på diesel och el fortsätter.
– Då krävs det rejäla höjningar av avräkningspriserna för att de ska fungera.
Linda Olsson menar också att mycket beror på vad lantbrukarna har med sig i bagaget. De som inte har återhämtat sig ordentligt efter torkan 2018 har det svårare nu.
För de som har fjäderfän, grisar och äggproduktion är läget tuffare just nu då den är mer energikrävande och har kortare produktionscykler.
– Där är risken större att de tvingas skala ner sin produktion på grund av att det inte blir lönsamt att fortsätta i samma takt som nu. Då får vi inte ut svenska produkter till affärerna och blir mer beroende av import. Är läget detsamma för de utländska bönderna så riskerar vi att få brist på dessa produkter.
Sammanfattningsvis är det oron inför framtiden som är mest stressande för bönderna.
– Lantbrukarna måste som andra företag göra en budget och planera för verksamheten framåt. Ska de skala upp produktionen eller hålla igen? Det är svårt för sår de inget nu så har de heller inget att skörda i höst.
– Generellt hänger inte alla bönder på gärdsgården, men den stora utmaningen och oron är vad som händer framöver. Plus att de liksom alla vi andra känner stor olust och oro rent generellt för kriget.