Snart blir drömmen verklighet
Det gamla skjulet på Skedemosse Gård har gjorts om till bryggeri. Där står nu ett bryggverk som de har tillverkat av gamla mjölktankar och i rummet bredvid står jäskaren fulla av öl. Just nu håller de på att provbrygga öl.
– Vi jobbar steg för steg och vill inte stressa. Faller det väl ut hoppas vi kunna sälja i juli, annars får vi vänta några veckor till. Det viktigaste är att vi verkligen är nöjda innan vi börjar sälja vår öl till andra. Det får ta den tid det tar, säger Olof af Wåhlberg.
För tre år sedan flyttade han och frun Ellen af Wåhlberg med deras barn till Öland igen och Skedemosse Gård, där Olof af Wåhlberg har växt upp. Efter 12 år i olika städer kände de sig färdiga med stadslivet.
– I slutet tillbringade vi tre av fyra helger här och beslutet kändes naturligt, säger Olof af Wåhlberg.
Olof af Wåhlberg har bryggt hemma i köket i 14 år. För honom har det länge varit en dröm att starta ett bryggeri. Nu var läget rätt att satsa, de rätta förutsättningarna fanns och de behövde försörja sig.
– Möjligheterna till försörjning hoppar inte på en här. Vi flyttade hit och tänkte lösa det på plats, nu är vi snart där, säger Ellen af Wåhlberg.
Deras första öl ska heta Guld och är en amerikansk pale ale. Den är uppkallad efter Sveriges största guldfynd som hittades vid utgrävningar i Skedemosse. Deras andra öl ska bli en folköl som görs från grunden.
– Vi vill brygga bra kvalitetsöl som ska tilltala många. Vi kommer inte att brygga extrem öl, säger Olof af Wålberg och fortsätter:
– Vårt mål är att sälja öl till den lokala och regionala marknaden, till restauranger och Systembolaget.
För några år sedan fanns det inget bryggeri på Öland, nu blir Skedemosse Gårdsbryggeri det tredje.
– Det tycker jag bara är positivt. Då kanske man på sikt kan skapa ölturism. I Frankrike ligger vingårdarna tätt tillsammans och där fungerar det, säger Ellen af Wåhlberg.
– Nu är ölen lokalproducerad. Men om vi blir fler bryggerier ökar chansen för att vi kan tillverka öl av enbart råvaror från Öland. Kanske kan vi bryggerier i framtiden driva ett mälteri tillsammans, säger Olof af Wåhlberg.
Om den växande ölkulturen:
– Det ligger i tiden, folks medvetenhet för närodlat och bra råvaror har ökat. Man är intresserad av mat och dryck och det växer hela tiden, säger Ellen af Wåhlberg.
Hur ser det ut om 20 år?
– Jag tror intresset för öl kommer att fortsätta växa. Utrymmet finns, det är inte alls lika stort som vin. Om tio eller tjugo år kanske det finns tio bryggerier på Öland, säger Ellen af Wåhlberg.
Vad tycker ni om gårdsförsäljning?
– Det hade varit trevligt om möjligheten fanns, särskilt när man anordnar provningar, säger Olof af Wåhlberg.