Annons
Nyheter

Snart blir drömmen verklighet

Tidigt i höstas påbörjades bygget och nu är Skedemosse Gårdsbryggeri färdigt. I juli hoppas de kunna sälja de första flaskorna.
Skedemosse • Publicerad 24 juni 2016
Olof af Wåhlberg inspekterar ölen som just nu jäser i deras tankar. Foto: Alexander Jensen
Olof af Wåhlberg inspekterar ölen som just nu jäser i deras tankar. Foto: Alexander Jensen

Det gamla skjulet på Skedemosse Gård har gjorts om till bryggeri. Där står nu ett bryggverk som de har tillverkat av gamla mjölktankar och i rummet bredvid står jäskaren fulla av öl. Just nu håller de på att provbrygga öl.

– Vi jobbar steg för steg och vill inte stressa. Faller det väl ut hoppas vi kunna sälja i juli, annars får vi vänta några veckor till. Det viktigaste är att vi verkligen är nöjda innan vi börjar sälja vår öl till andra. Det får ta den tid det tar, säger Olof af Wåhlberg.

Annons

För tre år sedan flyttade han och frun Ellen af Wåhlberg med deras barn till Öland igen och Skedemosse Gård, där Olof af Wåhlberg har växt upp. Efter 12 år i olika städer kände de sig färdiga med stadslivet.

– I slutet tillbringade vi tre av fyra helger här och beslutet kändes naturligt, säger Olof af Wåhlberg.

Olof af Wåhlberg har bryggt hemma i köket i 14 år. För honom har det länge varit en dröm att starta ett bryggeri. Nu var läget rätt att satsa, de rätta förutsättningarna fanns och de behövde försörja sig.

– Möjligheterna till försörjning hoppar inte på en här. Vi flyttade hit och tänkte lösa det på plats, nu är vi snart där, säger Ellen af Wåhlberg.

Deras första öl ska heta Guld och är en amerikansk pale ale. Den är uppkallad efter Sveriges största guldfynd som hittades vid utgrävningar i Skedemosse. Deras andra öl ska bli en folköl som görs från grunden.

– Vi vill brygga bra kvalitetsöl som ska tilltala många. Vi kommer inte att brygga extrem öl, säger Olof af Wålberg och fortsätter:

– Vårt mål är att sälja öl till den lokala och regionala marknaden, till restauranger och Systembolaget.

För några år sedan fanns det inget bryggeri på Öland, nu blir Skedemosse Gårdsbryggeri det tredje.

– Det tycker jag bara är positivt. Då kanske man på sikt kan skapa ölturism. I Frankrike ligger vingårdarna tätt tillsammans och där fungerar det, säger Ellen af Wåhlberg.

– Nu är ölen lokalproducerad. Men om vi blir fler bryggerier ökar chansen för att vi kan tillverka öl av enbart råvaror från Öland. Kanske kan vi bryggerier i framtiden driva ett mälteri tillsammans, säger Olof af Wåhlberg.

Annons

Om den växande ölkulturen:

– Det ligger i tiden, folks medvetenhet för närodlat och bra råvaror har ökat. Man är intresserad av mat och dryck och det växer hela tiden, säger Ellen af Wåhlberg.

Hur ser det ut om 20 år?

– Jag tror intresset för öl kommer att fortsätta växa. Utrymmet finns, det är inte alls lika stort som vin. Om tio eller tjugo år kanske det finns tio bryggerier på Öland, säger Ellen af Wåhlberg.

Vad tycker ni om gårdsförsäljning?

– Det hade varit trevligt om möjligheten fanns, särskilt när man anordnar provningar, säger Olof af Wåhlberg.

Deras första öl ska heta Guld och är en amerikansk pale ale. Foto: Alexander Jensen
Deras första öl ska heta Guld och är en amerikansk pale ale. Foto: Alexander Jensen
Olof och Ellen af Wåhlberg är färdiga med bryggeriet och hoppas kunna börja sälja sin öl i sommar. Foto: Alexander Jensen
Olof och Ellen af Wåhlberg är färdiga med bryggeriet och hoppas kunna börja sälja sin öl i sommar. Foto: Alexander Jensen
Här är etiketten som deras första öl ska få. Bilden kommer från utgrävningarna i Skedemosse på 1960-talet där Sveriges största guldfynd hittades. Foto: Pressbild
Här är etiketten som deras första öl ska få. Bilden kommer från utgrävningarna i Skedemosse på 1960-talet där Sveriges största guldfynd hittades. Foto: Pressbild
Foto: Alexander Jensen
Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons