Trots mycket folk – lägsta förbrukningen av vatten sedan 2017
”Bevattningsförbud under perioden 1 maj-31 augusti.”
Sedan många år tillbaka inskrivet i Borgholms lokala vattenföreskrifter och i kraft oavsett hur stor, eller liten, grundvattentillgången är.
– Denna sommar har väl ingen vattnat, det har ju regnat mycket, säger Tina Pile på Beab och kan konstatera att vattenförbrukningen i juli, trots ”mycket folk”, var den lägsta på sju år.
– Ja, vi har inte haft så låg vattenförbrukning sedan 2017. Den var 7,5 procent lägre än snittet för de senaste fem åren.
Vilket i sin tur får Tina Pile att ifrågasätta abonnenternas lyhördhet när det gäller att inte ”vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang”.
Under andra mer torra juli-månader har förbrukningen bevisligen varit större och hennes slutsats är att bevattningsförbudet inte efterlevs när torkan slår till, åtminstone inte fullt ut.
– Jag kan inte tolka det på något annat sätt.
Hur eller hur har den låga förbrukningen varit gynnsam för kommunens grundvattentäkter.
– Grundvattennivåerna ser bra ut. De ligger högre än på många år, säger Tina Pile och siktar framåt, mot än mer fukt från ovan.
– Ja, vi hoppas ändå på en blöt vinter så vi kan fylla våra magasin och klara en kommande torr sommar.
Nederbörd 2024
Januari: 38,3 mm
Februari: 49,6 mm
Mars: 14,1 mm
April: 39,7 mm
Maj: 21,1 mm
Juni: 89,7 mm
Juli: 91,9 mm
Augusti: 22,2 mm
(366,6 mm)
Över till den nederbörd som föll lokalt under årets åttonde månad.
– Ja, det handlar inte om mycket, säger SMHI:s utsände i Störlinge Conny Johansson när han summerar augusti och har blygsamma siffror överlag att rapportera hem om.
– 20 dygn med ”noll” och som mest under ett dygn kom det 7,4 millimeter. Det var den 21 augusti då det regnade från tio på förmiddagen till femton på eftermiddagen.
Totalt i augusti för ”Mätstation Skedemosse”?
– 22,2 millimeter. Nej, det var inga mängder att tala om under augusti.
Samma konklusion gör SMHI i sin sammanfattning av augusti-vädret.
”Augusti utmärkte sig som torrare än normalt i sydost och varm för årstiden längst i norr, med ett par ordentligt blåsiga dagar i hela landet”, sägs det på myndighetens hemsida.
Månadens allra högsta temperatur uppmättes den 29 augusti då Lund noterade 31,0 grader, vilket är den högsta temperatur som överhuvudtaget uppmätts i Sverige så sent i augusti.