Spaning pågår efter skyddade importen: ”Ser bra ut”
Måhända en blyg liten viol, ändå tillräckligt stor för att i viss mån rubba Borgholms cirklar.
Den fridlysta silverviolen, förmodligen införd till Borgholm från Mellaneuropa någon gång på 1800–talet och i norra Europa enbart synlig i just Borgholmstrakten, är med vårens ankomst anledningen till en större spaningsinsats på platsen för det nya äldreboendet på Ekbacka.
– Silverviolen kan finnas där och om den finns där, vad kan vi göra då? Det är sådana frågor vi tittar på, sade kommunchef Jens Odevall till Ölandsbladet i slutet av januari och kan mer om läget i dag.
– Vi har varit där och kikat och vad jag förstår så finns det ingen silverviol som påverkar byggena vad vi vet nu. ”So far, so good”, statusen är att det ser bra ut.
Vem/vilka gör jobbet?
– Det är en konsult från Sweco som är där och tittar. Det sista besöket ska göras i maj, därefter kommer det en slutrapport. I maj vet vi.
Du säger ”ingen som påverkar byggena”, betyder det att den ändå finns på Ekbacka-området?
– Ja, den ska ha hittats i någon del av området, någon enstaka och då närmare slottet. Men skulle den hittas på platsen för bygget får vi göra en handlingsplan för det.
För den som söker den tidigblommande silverviolen utanför Borgholm är närmaste växtplats Sydtyskland och polska Karpaterna.
”So far, so good, statusen är att det ser bra ut.”Jens Odevall, kommunchef