Annons

Så vill ÖB utveckla marinen: Nya stridsfartyg och ubåtar – ”Kriget kan eskalera”

Försvarsmakten siktar på stor utveckling till sjöss för att avskräcka ett ryskt anfall och begränsa rysk förmåga i Östersjön.
Detta enligt militära råd gällande nya förutsättningar som ett medlemskap i Nato kommer att innebära.
Öland/Östersjön • Publicerad 7 november 2023 • Uppdaterad 8 november 2023
Micael Bydén om utveckling gällande bland annat nya stridsfartyg och ubåtar.
Micael Bydén om utveckling gällande bland annat nya stridsfartyg och ubåtar.Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten, Joel Thungren/Försvarsmakten, Rebecka Signäs/Försvarsmakten

Överbefälhavaren lämnade på måndagen sina militära råd om svensk försvarsförmåga till regeringen, som underlag inför 2024 års försvarsbeslut.

– Ett svenskt Nato-medlemskap medför att vi behöver kunna medverka i avskräckning och försvar mot väpnat angrepp även utanför Sveriges gränser, säger ÖB Micael Bydén.

Annons

Råden gällande utveckling av marinen omfattar en rad punkter.

  • Halvtidsmodifiering av korvetter av Visby-klass vilket bland annat omfattar förbättrade sensorer och beväpning med luftvärnsrobotsystem.
  • Fyra nya ytstridsfartyg av Luleåklass (Beräknad leverans är 2030).
  • Nya ubåtar av Blekingeklass (HMS Blekinge levereras 2028 och HMS Skåne 2029).
  • Undervattensfarkoster för sjöminröjning och sjöminröjningssystem.
  • Amfibieförmågan förstärks genom anskaffning av nya båtar för indirekt eld, vapensystem och luftvärn.
”Svensk säkerhetspolitik måste beakta risken att Rysslands krig mot Ukraina kan eskalera till ett angrepp mot andra stater”
ÖB Micael Bydén

När det gäller hotbilden så är utgångspunkten att Ryssland, under överskådlig tid, utgör ett militärt hot.

”Svensk säkerhetspolitik måste beakta risken att Rysslands krig mot Ukraina kan eskalera till ett angrepp mot andra stater”, står det i Överbefälhavarens militära råd.

”Rysslands strategiska målsättningar sträcker sig bortom slagfälten i Ukraina och handlar i grunden om att försöka återupprätta en rysk stormakt baserad på auktoritär politisk grund”.

Ett Nato-medlemskap bedöms utöka svenskt operationsområde samtidigt som det förbättrar förutsättningarna att tillsammans med allierade avskräcka ett ryskt anfall och begränsa rysk förmåga i Östersjöområdet.

”Därmed minskar också risken för ett större konventionellt angrepp mot svenskt territorium”.

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons