Annons

TV-profilerna har nu öppnat på Öland: ”Kroppkakspizzan är vårt signum”

”De flesta är skeptiska i början men när de provat den då säger de bara wow”, säger sportjournalisten David Fjäll som tillsammans med Melker nu öppnat pizzeria.
Mörbylånga • Publicerad 15 juli 2024 • Uppdaterad 18 juli 2024
David Fjäll och Melker Snöwall, 9:ans pizzeria. Davids barn, tvillingarna Isa & Rio Snöwall, hjälper till med allt från att bära pizzor till att möta kunderna.
David Fjäll och Melker Snöwall, 9:ans pizzeria. Davids barn, tvillingarna Isa & Rio Snöwall, hjälper till med allt från att bära pizzor till att möta kunderna.Foto: Natalia Johansson

I lördags kunde äntligen sommarölänningarna David Fjäll, 49, och Melker Snöwall, 24, öppna sin pizzeria i kyrkbyn i Mörbylånga.

– Det har varit en lite krokig väg, säger David Fjäll och beskriver att det tagit sin tid att göra om ladan till en restaurangverksamhet.

Annons

David känns igen som före detta SVT-profil och driver numera podden Fotbollsmorgon. Melker har jobbat mycket med reality-TV inom produktionsbolaget Mastiff.

Melker Snöwall bakar pizzorna inne i ladan.
Melker Snöwall bakar pizzorna inne i ladan.Foto: Natalia Johansson

– Jag har jobbat med TV till och från och varit extra händer, men ska väl snart börja plugga. Fast Öland lämnar jag inte. Inte så länge jag lever, säger Melker som är trogen sommarölänning sedan födseln, med bestämdhet.

Den gamla ladan byggdes för över 100 år sedan och har varit inom familjen sedan dess.

– Tillbaka i tiden förvarade min morfar lök här, senare hyrde min mormor ut husbilsplatser. Så när vi för tre år sedan öppnade upp var det ganska stökigt. Vi har lagt många timmar på att få i ordning, berättar Melker.

David Fjäll har spenderat de senaste femton somrarna på Öland då hans fru Matilda är kusin med Melkers mamma.

”Första dagen satt vi här i två timmar och det hände ingenting. Vi tänkte det kommer inte komma en käft, men plötsligt small det till och det blev fullt upp”
David Fjäll
9:ans pizzeria i Kyrkbyn i Mörbylånga.
9:ans pizzeria i Kyrkbyn i Mörbylånga.Foto: Natalia Johansson

Hur kom ni på idén med en pizzeria?

– En kompis till mig, en italienare, är pizzabagare och bakar så goda pizzor. Han är en del av det här, han är vår andliga fader kan man säga. Så jag ville ta hans pizzor och kompetens hit till Öland. Ofta är det ju sådant man bara säger. Men ju mer jag tänkte på det här, ju mer kände jag ”det här måste jag göra”.

– Jag ringde Melker som tycker det är kul med nya saker och sa ”Melker vi ska starta pizzeria!”, varpå han svarade ”Ja, det ska vi!”. På den vägen är det, säger Fjäll med ett skratt.

Kroppkakspizza på 9:ans pizzeria i Kyrkbyn.
Kroppkakspizza på 9:ans pizzeria i Kyrkbyn.Foto: Privat

David, är det en sport att knåpa ihop en pizza?

– Haha, Melker har skickat fram mig i kassan. Så jag och min dotter tar emot kunderna.

Annons

– Han och Isa står ”in front of house”, jag och Rio (tvillingbror till Isa) står” back of house”, säger Melker.

Finns tid över till Fotbollsmorgon?

– Den kan jag styra lite själv, men när jag är ledig därifrån springer jag hit.

Vi ölänningar är ju lite konservativa och ni har en kroppkakspizza, berätta!

– Den har jag tänkt på länge och jag tycker den är självklar! Jag vet att det är vanligt med vita pizzor med potatis på, så jag visste att det skulle funka. Målet är att den ska smaka kroppkaka, säger Melker.

– Fast folk tror att vi tagit en kroppkaka och skivat på pizzan, säger David.

Så är alltså inte fallet.

"Kroppkakspizzan ä svårt signum"
"Kroppkakspizzan ä svårt signum"Foto: Privat

Melker beskriver hur han skivar färsk potatis tunt och skickar in detta på en plåt i pizzaugnen. Därefter bakar han ut pizzan som dekoreras med färskost, potatisen, tärnat fläsk och slutligen toppas med lingon, gräslök och kryddpeppar.

– Den sticker ut! Kroppkakspizzan är vårt signum. De flesta är skeptiska i början men när de provat den då säger de bara wow, menar Fjäll.

”Jag vet att det är vanligt med vita pizzor med potatis på, så jag visste att det skulle funka. Målet är att den ska smaka kroppkaka”, säger Melker Snöwall.
”Jag vet att det är vanligt med vita pizzor med potatis på, så jag visste att det skulle funka. Målet är att den ska smaka kroppkaka”, säger Melker Snöwall.Foto: Natalia Johansson

Responsen så här långt?

Annons

– Den har varit otrolig och överväldigande. Första dagen satt vi här i två timmar och det hände ingenting. Vi tänkte det kommer inte komma en käft, men plötsligt small det till och det blev fullt upp. Men vi håller på att lära oss flödet.

Kommer ni behöva anställa fler?

– När det smäller till är det mycket att göra, helt klar. Drömmen är att framöver hitta lokala ungdomar som kan sommarjobba.

9:ans gröna med färskost och rostade grönsaker.
9:ans gröna med färskost och rostade grönsaker.Foto: Privat

Råvaror då?

– Alla grönsaker och potatis är från Öland, salamin kommer direkt från Italien. Sedan har vi vår italienska kompis som fixar degen som kommer från Rom.

– För vi vill ha en romersk pizza. Det är ingen napolitansk pizza med tjocka kanter, utan mindre kanter och något tjockare botten än en vanlig svensk pizza, men ändå frasig.

Just nu kan de endast erbjuda mat för avhämtning men planen framöver är att kunna öppna ladan som servering och även ha uteplatser.

De glada tvillingarna Rio och Isa Snöwall hjälper till. ”Det är ett riktigt familjeföretag”.
De glada tvillingarna Rio och Isa Snöwall hjälper till. ”Det är ett riktigt familjeföretag”.Foto: Natalia Johansson

– Tanken är att ha öppet under sommaren och sedan såklart under Skördefesten, säger David.

– Skördefesten är bland det bästa här i livet, jag älskar den och konstnatten. Men det var tokigare konst förr, det saknar jag, säger Melker innan det är dags att köra igång pizzaugnen för dagen.

I passagen in till gårdsplanen finns avhämtningsluckan där de rykande heta pizzorna levereras. I framtiden finns planer att kunna ha servering dels i ladan men även ute på gårdsplanen.
I passagen in till gårdsplanen finns avhämtningsluckan där de rykande heta pizzorna levereras. I framtiden finns planer att kunna ha servering dels i ladan men även ute på gårdsplanen.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons