Ledare: ”Vi betalar skatt för polis som vi inte får och tvingas sedan använda skattepengar för polisersättare”
Den öländska polisstyrkan är ju numera så försvinnande liten att de flesta av oss känner alla poliser vid namn. Thomas går i pension i dagarna och Magnus blir i augusti säkerhetssamordnare för Borgholms kommun. Kvar med utgångspunkt Borgholms polisstation blir Jocke. Som ensam polis blir han en öländsk raritet i likhet med Långe Jan, slottsruinen och bron.
Åtta miljoner kronor kostade det Borgholms kommun att rusta upp den nya polislokalen vid gamla Ekbacka och ett sexårigt hyresavtal skrevs med polisen. Varför kan man undra?
Öland ingår i Kalmars IGV-område (ingripandepolisen). Så det går inte säga att Öland saknar ”täckning”. Men vi kommer allt längre ifrån den gamla polisorganisationen där de öländska poliserna bodde, verkade och kände de människor man arbetade med. Det där när det varit ”bus” i något öländskt samhälle och Kjell (eller Ingemar eller Bosse) direkt visst vad som hänt och varför. Några föräldrasamtal, ett par förmaningar och oftast stannade den brottsliga utvecklingen där.
En snabb kik på polisens dygnslista ger vid handen att Öland är tryggt. Brotten som begås på Öland är dessbättre inte så många och heller inte så många. Inte i jämförelse med exempelvis Kalmar.
”Ska vi först betala skatt till en polis vi inte får på Öland, för att sedan se våra kommunala skattemedel gå till fältassistenter som ska ersätta polisens jobb?”
Sedan är det där något missvisande siffror. Jo, brotten sker oftare i Kalmar, det är så att säga arenan. Men varifrån kommer gärningsmännen och brottslingarna? Natten till måndagen skedde den fjärde dödsskjutningen på kort tid i Kalmar. Vid tre tidigare skjutningar figurerar ölänningar antingen som misstänkta gärningsmän och/eller offer.
Våra Ölandskommuner väljer att anställa säkerhetssamordnare, Borgholm har redan gjort det och Mörbylånga är på väg. Nästa steg som planeras är kommunala fältassistenter.
Mörbylångas kommunalråd, Matilda Wärernfalk (S), berättar att polisen uppmanat kommunen att arrangera ”mammor på stan”.
Vad är det egentligen som händer med vår polis? Vilken polisiär trygghet får ölänningarna med sina skattemedel? Ska vi först betala skatt till en polis vi inte får på Öland, för att sedan se våra kommunala skattemedel gå till fältassistenter som ska ersätta polisens jobb? På så sätt betalar vi en polisnota två gånger om.
Det känns ärligt talat inte helt rättvist!