Annons

Het debatt om äldreboende: ”Nu vill man stressa fram ett beslut och kringgå diverse lagar”

Politikerna i Mörbylånga är överens om att det råder ett stort behov av särskilda boenden i kommunen. Lika överens i frågan om hur ett äldreboende ska byggas är de dock inte. Men efter en lång debatt fattades beslutet att upphandla en samarbetspartner, som i ett senare skede ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.
Mörbylånga kommun • Publicerad 24 februari 2020 • Uppdaterad 26 februari 2020
Efter votering stod det klart med 24 ja-röster mor 19 nej-röster. Vilket innebär att det beslutades att upphandla en samarbetspartner som i ett senare skede ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.
Efter votering stod det klart med 24 ja-röster mor 19 nej-röster. Vilket innebär att det beslutades att upphandla en samarbetspartner som i ett senare skede ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.Foto: Natalia Johansson

Januarimötet blev inställt på grund av för få ärenden. I dag var det sammanlagt 28 ärenden på dagordningen när det var dags för årets första fullmäktigemöte i Mörbylånga kommun. Ärende nummer 16 ”boendeplatser äldreomsorg” blev inte helt oväntat, hett debatterad. Så pass att Kjell Magnusson (C), kommunfullmäktiges ordförande, behövde påminna talarna om ett vårdat språk. Tidigare har oppositionen återremitterat ärendet, men idag togs ett beslut.

– Dagens ärende på kommunfullmäktige handlar endast om att vända sig till näringslivet för att hitta en samarbetspartner, som tillsammans med kommunen ska bilda en kooperativ hyresgästförening. En förening som sedan äger boendet tillsammans med de äldre, samarbetspartner och kommunen, säger Mathias Karlsson (S), socialnämndens ordförande.

Annons

Han menar att när väl upphandlingen är klar är det dags att se över exakt hur utformningen av äldreboendet ska se ut.

– Alla ska få en trygg äldrevård i Mörbylånga kommun. Det saknas 88 platser enligt den beräkningen till 2027, det är ingen nyhet. Det har varit känt långt före nuvarande majoriteten tog makten.

Han menar att oppositionen försöker försena genom att återremittera ärendet av byggandet av äldreboende.

– Vårt fokus är att utreda olika alternativ. Vi i nuvarande majoriteten har träffat andra kommuner, samtalat med andra partier, lyssnat på olika företag med lösningar. Utifrån det har vi kommit fram att lösningen med de kooperativa hyresrätterna är bäst, säger han.

Bakgrund

Majoriteten (S, C och V) vill upphandla en samarbetspartner som ska kunna bilda en ekonomisk förening som senare ska fatta beslut om frågor kring byggnation och drift. Konceptet är kooperativa hyresrätter och det kan bli tal om kommunalt borgensåtagande för bygget. Sammanlagt är det tänkt 48 boendeplatser på området som kallas för Hållbar plats i Färjestaden.

Oppositionen är kritisk till förslaget och saknar både kostnadsberäkningar och konsekvensanalyser på detta. De är även kritiska till att kommunen öppnar för ett kommunalt borgensåtagande samt att man väljer att kringgå lagen om offentlig upphandling (LoU).

– Nu vill man stressa fram ett beslut och kringgå diverse lagar, det är allvarligt, sa oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M) och yrkade på återremiss av ärendet.

– Detta vi är på gång att göra nu kanske strider både mot både kommunallag och lagen om offentlig upphandling.

Yngvesson efterlyste konsekvensanalyser av byggkostnad, årlig hyreskostnad, avtalstid, hur många år kommunen ska ge borgen, månadshyra för boende, tomhyror, räntor och amortering på de lån föreningarna tar samt fond för renovering. Likaså ifrågasatte han om hur medlemskapet i styrelsen skulle se ut.

– I stadgarna står att det oftast finns tre personer som kommer från boendet. Vilket klientel bygger vi detta för? Är det äldre, sjuka, dementa människor som ska delta i styrelsens arbete?

– Det här handlar om en investering som riskerar att bryta mot ett antal lagar, som baseras på tyckande och trossatser, menade Ulrik Brandén (M).

Annons

– Vad gäller dagens beslut och ärende så har vi återremitterat det här en gång. Vi har möjligtvis fått lite mer text. Men idag beslutar vi i blindo, vi har ett alternativ, vi kommer låsa oss kring ett beslut. Kollar man på erfarenheter runt i landet så har man exempelvis i Halmstad fått köpa tillbaka boendet. Vi yrkar på Henrik Yngvesson förslag, sa Eric Dicksson (KD).

– Vi tycker det blir beklagligt av majoriteten, att de blir så ivriga att de försöker kringgå LoU, det är tragiskt, menade Eric Rosenlund (SD).

– Jag tycker med all respekt att det låter börjar låta som en frikyrkosamling. Den är mycket mässande här och utsvävning från båda sidorna. Jag tycker vi tappar fokus. Vi behöver få fram bra äldreboenden till en billig peng, jag saknar plus och minus. De här tjuvnypen, och tendenserna och dåliga härskartekniken, bort med det, utbrister Elisabeth Schröder (–).

Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S), Anders Wassbäck (V) samt Anna-Kajsa Arnesson (C), kommunstyrelsens vice ordförande yrkade bifall till förslaget. Och efter votering stod det klart, röstsiffrorna visade på 24 ja-röster mot 19 nej-röster. Vilket innebär att det beslutades att upphandla en samarbetspartner som i ett senare skede ska leda till att det byggs ett nytt äldreboende i Färjestaden.

M, L, KD och SD reserverade sig mot förslaget.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons