Omdiskuterat arbete igång – upptäckt skador: ”Merparten slut”
Många höga dunsar, likt släggans tunga slag mot tunn plåt – ett av flera tecken på att stadshusets gamla skiffertak gjort sitt. Åtminstone stora delar av det.
– Rivningen har påbörjats och hittills har vi klarat oss från regn och det är ju bra. Och man konstatera att taket borde ha bytts för länge sedan, det finns skador under. I nuläget, innan alla skifferplattor är borta, är det svårt att veta hur omfattande skadorna är, säger Lars-Gunnar Fagerberg, teknisk chef i Borgholms kommun.
Skicket på plattorna?
– Av det vi kunnat se hittills är merparten slut. Är de inte hela åker de ner i containern via röret, det är då det dunsar. Men de som går att rädda sparar vi, bedyrar Lars-Gunnar Fagerberg.
Takarbetet har väckt reaktioner och en Borgholmsbo kom nyligen in till Ölandsbladet och lanserade en kompromiss:
– Mot söder kan det vara ett plåttak som täcks med solceller, medan norrsidan, mot torget, förblir ett skiffertak. De plattor som är bra kan användas till den sidan.
Lars-Gunnar Fagerberg ser dock inte just stadshusets tak som nästa steg i kommunens pågående satsning på solceller där två anläggningar på 88 kW vardera tas i drift i år.
– Det finns andra kommunägda tak som är mer intressanta och lättare att lägga solceller på och som är utanför detaljplanlagt område, säger Lars-Gunnar Fagerberg.
Ytterligare ett hinder är att solceller inom detaljplanlagt område i regel kräver bygglov, villor undantagna.
Apropå bygglov, ni har sökt bygglov för att lägga på ett nytt plåttak, något besked från miljö- och byggnadsnämnden?
– Nej, men förhoppningsvis kommer det upp på deras sammanträde i mars.
Stadshusets skiffertak kom på plats i början på 1940-talet och är ett arvegods från kyrkan på andra sidan torget där det enligt uppgift var uppsatt perioden 1879-1935.
”Av det vi kunnat se hittills är merparten slut.”Lars-Gunnar Fagerberg