150 år: Fyren firades rejält – ”Därför behövs fem fyrar på Öland”
1872 stod fyrplatsen på Kapelludden färdig och fyren togs i bruk i november samma år. 150-årsjubileet firades i torsdags med öppen fyr, mingel, flera tal och dessutom öppnades delar av den delvis nyrenoverade fyrvaktarbostaden för allmänheten.
– Vi ansvarar för ungefär 1 000 fyrar runt om i Sverige och de har betytt mycket för svensk sjöfart och många betyder fortfarande mycket. De har också blivit viktiga för sina bygder då de är kända landmärken vilket inte minst gäller för Öland, sa Johan Winell, från Sjöfartsverket, som inledningstalade.
Förra året fick fyren en omfattande renovering där Lejon Entreprenad hade uppdraget men även lokala hantverkare har varit delaktiga. I möjligaste mån har samma material använts som när den byggdes.
– 90 procent av fyren är renoverad. Vi har målat om in- och utvändigt och åtgärdat stålskador som rostangrepp. Det var ett omfattande arbete men vi är väldigt nöjda med slutresultatet, säger Niklas Orava, från Lejon Entreprenad.
Den 32 meter höga fyren på Kapelludden är ett statligt byggnadsminne och typen kallas för heidenstamfyr eftersom konstruktören var Nils Gustaf von Heidenstam. 15 stycken byggdes under 20 år och den här är en av de högre. Typen kännetecknas bland annat av att de kunde monteras ner och flyttas till andra platser vid behov.
– Varför behövdes fem stora fyrar på Öland? Jo det fanns väldigt få platser att luta sig emot vid navigering vilket inte minst vrakregistret på Sjöhistoriska museet visar. Detta var lika viktigt på dagen som på natten. Det är därför fyrarna på Öland ser så olika ut, det blev enklare att göra ortsbestämmelser, säger Jan Olsén, ordförande för svenska fyrsällskapet.
Sjöfartsverket äger och förvaltar fyren som fortfarande är i drift och viktig för Sjöfarten.
– GPS-systemen störs ständigt och då backar man tillbaka och fyrplatserna blir viktiga. Även om den digitala utvecklingen går framåt tror jag att vi kommer att ha operativa fyrar kvar under vår levnadstid, säger Jan Olsén.