Annons

Representanter från Mönsterås tar lärdom av Skal-projekt i Borgholms kommun

För att få veta mer om hur Borgholms kommun arbetar med Skal, Samverkan skolan arbetsliv och arbetet kom representanter från Mönsterås till Slottsskolan.
Borgholm • Publicerad 30 maj 2023
I måndags träffades Slottsskolans rektor Göran Eliasson och Anna Sköld, projektansvarig Skal, Carolina Johansson, Studie- och yrkesvägledare i Mönsterås, Johanna Ekstrand, Studie och yrkesvägledare på Slottsskolan, Cecilia Drehmer, näringslivschef i Mönsterås, Ulrika Melin Wahlin, näringslivsutvecklare Borgholm, Christer Hult, vd, Industrins Ostkustcentrum, Emmelia Haglind, Teknik collage och Roland Hybelius, utbildningschef i Borgholms kommun.
I måndags träffades Slottsskolans rektor Göran Eliasson och Anna Sköld, projektansvarig Skal, Carolina Johansson, Studie- och yrkesvägledare i Mönsterås, Johanna Ekstrand, Studie och yrkesvägledare på Slottsskolan, Cecilia Drehmer, näringslivschef i Mönsterås, Ulrika Melin Wahlin, näringslivsutvecklare Borgholm, Christer Hult, vd, Industrins Ostkustcentrum, Emmelia Haglind, Teknik collage och Roland Hybelius, utbildningschef i Borgholms kommun.Foto: Maria Brynielsson

– När vi var på besök i Varberg i mars och fick lära oss om hur de arbetar med Skal så nämnde de att Borgholm använder sig av det. Vi blev intresserade av att höra om hur de går tillväga och kontaktade skolan och nu är vi här under förmiddagen, sa Cecilia Drehmer, näringslivschef på Mönsterås kommun.

Skal startade årsskiftet 2021-2022. Målet är att knyta ett samarbete mellan klasser, i första hand årskurs 2, 5 och 7 och företag där eleverna ska få prova på praktiska aktiviteter som de inte kan erbjudas inom skolans väggar. På så sätt ska nyfikenheten väckas om att tänka i nya banor kring vilka jobb som finns, om de kan passa och i så fall påverka gymnasievalet efter grundskolan.

Annons

– Vi är något fler invånare i Mönsterås kommun med cirka 13 500 invånare. Vi har åtta grundskolor i kommunen och många industrier och det är intressant att höra hur Borgholms kommun arbetar som är något färre invånare, säger Christer Hult, vd, Industrins Ostkustcentrum.

”Vi har åtta grundskolor i kommunen och många industrier och det är intressant att höra hur Borgholms kommun arbetar som är något färre invånare”
Christer Hult, vd, Industrins Ostkustcentrum

Borgholm är en utpräglad småföretagarbygd, i dagsläget finns cirka 1 700 företag i kommunen med fokus på besöksnäring, hantverksbranscher och lantbruk. Här liksom på andra håll i landet ser företagen ett snabbt växande behov av att kunna rekrytera rätt kompetens.

– Vi har märkt att näringslivet i Borgholms kommun är mer intresserade av att ta emot praoelever än många andra kommuner och det känns ju väldigt bra, säger Ulrika Melin Wahlin, näringslivsutvecklare.

Att komma utanför klassrummet och upptäcka nya sidor hos sig själva betyder mycket för eleverna. Work-walk är en del i kommunens satsning inom skola/arbetsliv, en del i studie- och yrkesvägledningen som visat sig vara väldigt lyckad.

Här saknas innehåll

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons