Nya äldreboendet: Toaletter som tvättar och torkar – laddrum för scootrar
Häromdagen blev det klart att det nya särskilda boendet i Färjestaden ska heta Sandåsgården. Vid årsskiftet ska bygget ut på upphandling och just nu ska de sista detaljerna i planen för boendet sättas.
– Just nu är vi inne i ett intensivt arbete där alla detaljer ska sättas, säger socialchefen Anki Ståhl.
Hur ser er tidsplan ut?
– Upphandlingen kommer ligga ute i 30 dagar eller lite till. Sen hoppas vi kunna börja bygga under nästa och vara färdiga 2026 om allt går bra. Men man vet ju aldrig hur det blir med överklaganden, säger Eve-Linn Svensson som är fastighetsansvarig i kommunen.
Sandåsgården ska ha 48 platser, något färre än Äppelvägen (56) och Rönningegården (65). Det ska även finns sex servicelägenheter som kan omvandlas till tolv boendeplatser.
– Det är konsulter som sköter projekteringen men vi har med en grupp från verksamheten. Bland annat har vi två enhetschefer som lagt mycket tid på detta. De har i sin tur pratat mycket med andra i verksamheten som undersköterskor och boende, så att de är med i gruppen är en stor vinst för oss, säger Sofi Ludvigsson Ferm som är äldreomsorgschef.
Sandåsgården ska bli fyra våningar hög. Högst upp ska det bli kontor, på de två mellanvåningarna de boendes rum och på bottenvåningen en hel del smått och gott. Bland annat kök, en gemensamhetslokal, frisör och fotvård.
– På plan ett kommer det även bli ett orangeri där man kan odla och några sittmöbler. Och så dansbanan förstås, den är viktigt att vi har med från början. Dessutom ska vi ha ett rum för scootrar. Framtidens äldre behöver kunna ladda sina scootrar, säger Ludvigsson Ferm.
– Det ska även bli ett gym på första våningen, det är viktigt för alla åldrar att hålla igång.
Det som kanske sticker ut mest är de moderna hygientoaletterna som ska hjälpa de äldre. De är höj och sänkbara och tvättar och lufttorkar efter toabesöket.
– Vi har varit kontakt med andra kommuner som använder dem och de påverkar hur de äldre mår. Många är oroliga över toalettbesök och med dessa klarar de sig mer själva. Dessutom blir hygienen bättre så risken för infektioner minskar, säger Sofi Ludvigsson Ferm.
”Många är oroliga över toalettbesök och med dessa klarar de sig mer själva.”Sofi Ludvigsson Ferm