Annons
Feature

Varför är det så svårt att ändra vanor?

Att ändra en vana är inte något man gör i en handvändning.
Men varför är det så och hur kan du börja om du vill bryta en ovana eller lägga till med en bättre vana?
”Ha en tydlig målbild och inse att det är en process”, säger en psykolog.
Dum fråga • Publicerad 22 januari 2024
Vanor är svåra men går att förändra, bara man ställer in sig på att det är en process, menar psykologen Maria Farm.Foto: Fredrik Bernholm

Att det är svårt att ändra en vana är något som de flesta är överens om. Det finns flera förklaringar till varför, enligt psykologen Maria Farm. Hon menar att det som funkat för oss tidigare, det vill vi gärna fortsätta med eftersom vi vet vilket resultat vi har att vänta.

– Det är lätt att fastna i vanor. Och oavsett om det är att dra ned på drickandet eller kaffeintaget eller börja motionera – det kan vara ett stort motstånd. Det har varit bra för oss människor att hålla kvar vid ett vinnande koncept och vi söker automatiskt det som känns stabilt. Om jag gör ”a” leder det till ”b” och då håller jag mig till det konceptet, säger psykologen.

Annons

Detta är något vi har med oss från evolutionen och har fyllt en funktion för att undvika nya, potentiellt farliga situationer, menar psykologen. Även om det är svårt att ändra en vana så går det – bara man ser det på rätt sätt, berättar hon. Det hänger också ihop med vår så kallade reptilhjärna, som tar över den delen i hjärnan som står för det mer långsamma och förnuftiga tänkandet.

– Den mer primitiva delen som handlar om att skydda oss själva har en tendens att ta över, speciellt när vi är stressade, har sovit dåligt eller är i trafiken. När man hamnar i den loopen att reptilhjärnan styr så är det ganska svårt att komma i kontakt med den tänkande biten, säger psykologen.

”Du kan få träningsvärk om du börjar springa, vilket ju inte är så belönande i början, men om 1-2 månader så får du belöningen.”
Maria Farm

Sedan är det så att förändring kräver något av oss. Vi måste stå ut med motgångar för att inte få belöning förrän senare, berättar Maria Farm.

– Du kan få träningsvärk om du börjar springa, vilket ju inte är så belönande i början, men om 1-2 månader så får du belöningen. Men det är en utmaning för oss, vi är ”suckers” för snabba belöningar, säger hon och fortsätter:

– Det första du måste göra är att inse att det är en lång process. Och det är bra med en målbild, om du vill börja motionera, tänk inte på stunden i elljusspåret som det som motiverar dig utan de värderingar du kopplar till förändringen. Som att du få en bättre hälsa eller kanske lever längre och kan vara mer med barnbarnen i framtiden, vara frisk och kry och kunna leka med dem.

Att vara snäll mot sig själv är också viktigt, menar Maria Farm och att inte fastna i svartvitt tänkande som att det måste vara allt eller inget.

Om du exempelvis tänkt sluta med sötsaker och tar en bit tårta när kollegan bjuder på eftermiddagen så tänk inte att du ”redan misslyckats” och lika gärna kan äta en chipspåse på kvällen.

– Utan tänk att det var bra att det bara blev en tårtbit och inte chips på kvällen. Bli inte självbestraffande, säger psykologen.

Generellt när du vill sluta med något, så försök att ersätta det med något annat. Kanske går det att ersätta choklad med nötter eller frukt. Eller rökning med något som håller dig och dina händer sysselsatta, säger psykologen som också menar att rökpausen kanske egentligen bara behöver ersättas med en paus och lite prat med en kollega eller vän.

Hon tipsar också om att fundera över sina impulser och vad de beror på för att möta dem.

Annons

– Stanna upp och fundera över impulser som du får – ”nu fick jag ett sug här efter godis eller annat, är det något som hänt just nu, kom jag att tänka på något obehagligt, något möte i veckan som slutade tråkigt eller något som väcker obehag?”.

Fakta

Fem knep för att ändra en vana

Psykologen Maria Farms tips för att ändra ett invant mönster eller lägga till en ny bättre vana:

1. Inse att det är en process : ”Ha en tydlig målbild varför du vill ändra en vana eller lägga till en nyttigare. Till exempel bättre hälsa för att leva längre – och ha den bilden framför dig som motivering.”

2. Var snäll mot dig själv: ”Det är vanligt att man kommer igång men så tar det stopp och man får börja om igen. Ha acceptans för att du kanske blir förkyld när du börjat träna men kom igång igen. Hamna inte i ett svartvitt tänk som att det är allt eller inget – och bestraffa inte dig själv.”

3. Gör det lätt att göra rätt: ”Skapa incitament för att göra saker som att köpa något till dig själv när du klarat av första joggingturen, eller se en mysig film när du kommer hem: bygg in positiva förstärkare. Och börja till exempel jogga när det är mest sannolikt på dagen att du kommer igång, ta en lunchjoggingtur på 20 minuter om det passar bäst istället för att du inte kommer igång för att du inte känner för att ge dig ut i mörkret innan det är dags att laga middag på kvällen.”

4. Gör det tillsammans: ”Börja en ny vana ihop med en kompis, då känner man ett ansvar gentemot någon annan att fullfölja.”

5. Ta små steg i början: ”Tänk inte att du ska börja tre gånger i veckan med att springa åtta kilometer varje gång. Det är inte realistiskt då kanske du skadar dig eller slutar istället. Jogga tio minuter. Eller börja cykla till jobbet istället. Bygg på efterhand, det går inte över en natt.”

Martin Wingren
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons