Annons

Trycket på hemtjänsten ökar samtidigt som personalen minskar

Digitalisering inom hemtjänsten är nödvändig för att klara av ett större behov samtidigt som det blir svårare med personal.
Mörbylånga kommun • Publicerad 15 januari 2021
Mörbylånga kommuns elbilar används flitigt över hela kommunen, sedan ett par månader är insatserna schemalagda så att det skall bli en rimlig körtid mellan de olika insatserna.
Mörbylånga kommuns elbilar används flitigt över hela kommunen, sedan ett par månader är insatserna schemalagda så att det skall bli en rimlig körtid mellan de olika insatserna.Foto: Maria Wiell

– När en person inom hemtjänsten har 180 timmar eller mer per månad är det inte längre försvarbart eller möjligt att fortsätta med hemtjänst. Då måste vi istället försöka ordna en plats på ett särskilt boende för äldre, säger socialchef Ann-Katrin Ståhl i Mörbylånga kommun.

Samtidigt ökar kön till hemtjänsten och delvis också till särskilt boende för äldre, även om kommunen hittills klarar gränsen på de lagstadgade tre månaderna innan man skall få de tjänster som är bevljade.

”Det är en tiotusenkronorsfråga, men förhoppningsvis senast 2023.”
Mathias Karlsson, socialnämndens ordförande, om när nytt äldreboende i Färjestaden kan stå klart.
Annons

– Det blir hela tiden fler äldre och färre som kan arbeta, och vi måste göra vad vi kan för att klara den situationen, säger Ann-Katrin Ståhl

Ett nytt äldreboende i Färjestaden kommer att dröja ytterligare ett par år då man först nu är i upphandlingsskedet.

När kan det stå klart?

– Det är en tiotusenkronorsfråga, men förhoppningsvis senast 2023, säger socialnämndens ordförande Mathias Karlsson.

Äldreboendet i Färjestaden kommer att bestå av 40 platser men Mathias Karlsson menar att det kommer att behövas ytterligare 40 platser till 2027.

– Vi håller på med de sista delarna av vår äldreomsorgsplan nu och där ser vi också över var vi kan förlägga fler sådana boenden. Det finns bland annat ett stort önskemål från Södra Möckleby.

Han är glad över att digitaliseringen går framåt vilket kan bli en god hjälp i arbetet, bland annat handlar det om de medicinrobotar som kommer att användas framöver.

– En sådan robot kan placeras hos en person inom hemtjänsten. Sjuksköterskan laddar roboten som sedan påminner personen om när medicinen skall tas. Hemtjänstmottagaren blir självständigare och antalet besökstimmar kan minskas, det blir en win-winsituatin.

Ytterligare en förbättring är att personalen i fortsättningen kommer att ha varsin mobiltelefon för dokumentation och information om olika uppdrag.

– Det kan ibland vara besvärligt om man är flera som delar på en telefon, säger Mathias.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons