Annons
Feature

Hur kommer jag in i vardagsrutiner igen efter semestern?

Fråga: Varför är det så svårt att hitta tillbaka till sina vanliga rutiner efter en längre ledighet? Nu vill jag inte gå upp i tid på morgonen eller släpa mig till gymmet. Hur hittar jag tillbaka till motivationen till allt det där som jag vet är kul när jag gör det men som jag ”glömt” bort att jag gillar?
Psykologen • Publicerad 25 augusti 2024
Foto: PeopleImages

Svar: Jag vet att många känner igen sig i din beskrivning för vi människor är känslostyrda och kortsiktiga varelser gjorda för att undvika det som är jobbigt. Och i stunden är det ju jobbigare att gå till gymmet än att inte göra det. Dessutom ger semestern ofta mer utrymme för att kunna gå på känslan kring vad vi vill göra och då blir kontrasten i att sen behöva följa vardagens måsten väldigt påtaglig. Det som också brukar ställa till är tanken om att vi behöver känna motivation för att kunna göra saker och först då ska vi sätta igång. Tyvärr är vår motivation en rätt opålitlig känsla och oftast är det beteendet som måste komma först och att det är från vårt agerande som känslan av pepp sen kommer.

”Det är mänskligt och förståeligt att det är tungt och svårt”

Så för att hitta tillbaka till rutinerna är mitt tråkiga råd att öva på att göra det du brukar, men gärna med sänkt tröskel och med lite mer flexibilitet, i sällskap av motstånd. Träna på att göra plats för känslan och för alla tankar som säger att du inte orkar/vill och se om det går att ändå ta steg i riktning mot det som är viktigt för dig. Försök även ha en så snäll och uppmuntrande inre röst som möjligt, där du påminner dig om att det är mänskligt och förståeligt att det är tungt och svårt.

Psykolog Hanna Delby.Foto: Pressbild
Annons

Att med snäll beslutsamhet gå till handling mot det som du vill fylla ditt liv med skapar förutsättningar för känslan av pepp att växa. Det blir också att fram tills att motivationen dyker upp, och faktiskt även om den inte gör det, leva din vardag utifrån det som är värdefullt för dig. Och det kan i sig skapa en känsla av meningsfullhet, som ofta är djupare än vår svårfångade motivation. Varmt lycka till!

Fotnot: Frågorna är inskickade av läsare eller utgår från dilemman som Hanna återkommande möter hos klienter, då alltid med omskrivningar för att värna om tystnadsplikt och sekretess. Har du en egen fråga? Mejla den till hanna@delbypsykologi.com.

Hanna Delby

Legitimerad psykolog som driver samtalsmottagningen Delby Psykologi. Har även podden Lyckopusslet, föreläser om välmående och finns på Instagram under @delbypsykologi.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons