Annons

Planen efter nya stölder av läkemedel: ”Ett helt åtgärdspaket”

Konkreta åtgärder har redan genomförts och inom kort ska flera förslag upp i nämnden. ”Vi jobbar mycket med det här för vi vill få ett slut på stölderna”, säger Borgholms socialchef.
Borgholms kommun • Publicerad 19 januari 2024 • Uppdaterad 22 januari 2024
I höstas tillsatte Borgholms socialchef Anna Hasselbom Trofast en utredning för att komma tillrätta med problemen kring läkemedelssvinn.
I höstas tillsatte Borgholms socialchef Anna Hasselbom Trofast en utredning för att komma tillrätta med problemen kring läkemedelssvinn.Foto: Simon Karlsson, Anastasiia_Guseva

I oktober rapporterade Ölandsbladet om flera stölder av narkotikaklassade läkemedel från låsta skåp tillhörande hemsjukvården. Om de stulna läkemedlen sa socialchefen Anna Hasselbom Trofast då bland annat:

– 30 doser av ett av de starkaste preparat som finns, som morfin men starkare.

Annons

Stölderna anmäldes och polisen inledde en förundersökning. Den senaste veckan har tidningen skrivit om tre nya stölder av narkotiska preparat, dessa har skett inom hemtjänsten och läkemedlen har försvunnit ur låsta medicinskåp hemma hos äldre omsorgstagare.

– Enligt rutin så gör vi en polisanmälan och en lokal utredning när lagersaldot inte stämmer och det inte finns någon förklaring till svinnet. Vi har en bra dialog med kommunpolisen och vi jobbar mycket med det här, för vi vill få ett slut på stölderna, förklarar Borgholms socialchef Anna Hasselbom Trofast.

De preparat som har anmälts stulna nu är inte samma som i oktober. Nu handlar det om smärtstillande och lugnande medicin som är vanligt förekommande, exempelvis vid palliativ vård.

”Det var en direktåtgärd vi genomförde efter stölderna i oktober”
Socialchef Anna Hasselbom Trofast

Att stölder anmäls så frekvent behöver inte betyda att de sker oftare, det kan lika gärna vara tvärtom. Idag kan stölder lättare upptäckas tack vare både den digitala signeringen som sker vid ordinationen liksom de låsta medicinskåpen där medicinen kvitteras ut av personalen.

– Tidigare har vi inte kunnat spåra någonting, eller åtminstone väldigt begränsat, förklarar socialchefen.

Fram till i höstas fanns låsta medicinskåp bara hemma hos omsorgstagare med särskilda behov, exempelvis personer med demens där det annars fanns risk för en överdosering av medicin.

– Nu finns låsta medicinskåp, där loggar kan tas på vilka som varit inne i skåpen, hemma hos alla med hemsjukvård och hemtjänst som har narkotiska läkemedel föreskrivna och som vi har läkemedelsansvar för. Det var en direktåtgärd vi genomförde efter stölderna i oktober, säger Hasselbom Trofast.

Stölderna i höstas togs på största allvar.

– Den 12 oktober tillsatte jag en central utredning för att hitta systemfel som förklarar bakomliggande orsaker till varför det sker svinn av läkemedel. Utredningen ska upp i nämnden i slutet av januari, och sen blir den en offentlig handling. Det handlar om ett helt åtgärdspaket.

Socialchefen vill inte säga om man har någon eller några misstänkta för stölderna. Ingen personal är i dagsläget avstängd på grund av sådana misstankar.

Här saknas innehåll

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons