Alexander Jensen: Alexander Jensen: ”Hoppas det snart går att äta Ölandssemlor överallt”
När jag fick läsa på Facebook att Staffan Ekberg hade lanserat Ölandssemlan skrattade jag högt för det var så knäppt. Det var också roligt för att det var så provocerande med tanke på att kroppkakan nästintill är helig här på Öland. Det är liksom på den nivån att man får vara beredd att bli anklagad för att vara smålänning om man äter lingonsylt till sin kroppkaka.
Men däremot såg det verkligen inte gott ut på bilden. Ärligt talat fick jag kväljningar först när jag såg den halva kroppkakan nertryckt i en vetebulle med vispgrädde runt om.
Samtidigt blev jag nyfiken, kan det verkligen smaka så illa som det ser ut?
Jag bestämde mig för att ringa till Bosse på Evas Kroppkakor för att höra om vad han tyckte om Ölandssemlan och om det kunde vara en grej att lansera på riktigt. Han brukar inte vara sen med att nappa på tokiga idéer. Men han hade faktiskt missat uppståndelsen kring det hela.
– Jag är väldigt tveksam till smaken nu när du berättar om den. Men vi kan väl testa? Då får vi veta svaret. Kom hit så gör jag i ordning några Ölandssemlor, sa han.
Sagt och gjort, jag tog med mig block och penna, satte mig i bilen och for till Salomonstorp. När jag kom fram höll Eva och Bosse på att omsorgsfullt göra i ordning semlorna. De ljumna kroppkakorna lades ner i bullarna och Bosse spritsade fint med grädde runt omkring. Eva avslutade genom att lägga en klick lingonsylt bredvid på tallriken.
Men det såg inget vidare ut och vi var alla väldigt tveksamma. Vi konstaterade att det brukar vara gott med en sup till kroppkakan men att det nog krävdes ett dussin för att Ölandssemlan skulle smaka bra.
När vi satte oss ner för att provsmaka tog jag upp kameran och började filma. För det fanns potential till att det skulle bli en riktigt rolig men grotesk film.
Jag såg framför mig hur de grimaserande skulle tugga på Ölandssemlan för att kort därefter spotta ut den på tallriken och bli tvungna att kväva hulkningarna med jättemycket vatten.
När Bosse tog den första tuggan var jag spänd av förväntan men de groteska scenerna uteblev. Jag var beredd på Ölandssemlans dödsstöt men det blev helt tvärtom.
– Det är fyra av fem väderkvarnar i betyg. När du först beskrev Ölandssemlan för mig var jag ytterst tveksam men det var faktiskt ganska gott, sa Bosse.
– Jag har ätit betydligt värre saker, sa Eva.
Jag trodde först att de försökte lura mig och lade genast ner kameran för att själv smaka. Men de hade helt rätt, det var faktiskt gott. Det salta från kroppkakan och söta från brödet och lingonsylten gifte sig bra.
Det slutade med att Evas Kroppkakor bestämde sig för att anordna en allmän provsmakning. Det hela som började med ett skämt på Facebook kan nu kanske resultera i en verklig lansering. Vem vet? Om några år kanske det går att äta Ölandssemlan överallt på Öland. På Gotland finns saffranspannkakan, i Helsingborg finns ”bulle med bulle” och i Skara har de ”hälta/hälta” så varför skulle inte Öland kunna ha sin knäppa grej med Ölandssemlan? Jag tycker det hade varit roligt.
”Jag var beredd på Ölandssemlans dödsstöt men det blev tvärtom”Alexander Jensen